Connect with us

Ostalo

FOTO retrovizor: Sjajni Željo i trofej “Februarskog turnira“ iz 1982. godine

Objavljeno prije

,

Neraskidivi dio tradicije i historije mostarskog Veleža je “Februarski turnir“, a koji na svoju obnovu čeka 25 godina. Riječ je o jednom u to doba najpoznatijih i najpriznatijih turnira na tlu Evrope.

Od kada je 1992. Veležu otet stadion Pod Bijelim brijegom prestala je da se i održava ova bogata tradicija. Mostar ni 2017. neće biti domaćin turnira, a razloga je dosta: od maćehinskog odnosa gradskih vlasti, finansija kluba, stadiona, a nekome u gradu i smeta obilježavanje antifašističkog praznika.

Ovoga puta priča nije usmjerena na “Rođene“, nego na sarajevskog Želju. Naime od 28 izdanja “Februarskih turnira“, Željezničar je bio učesnik na jedanaest, dok je tri puta osvojio prestižni trofej.

Rubrika “FOTO retrovizor“ u ovom serijalu se prisjeća sjajne ekipe Željezničara s trofejem “Februarskog turnira” iz 1982. godine. Tada su za Želju igrali prekaljeni asovi poput Baždarevića, Baljića, Ćurića, Bahtića, Paprice, Šabanadžovića, Berjana, Čilića, Škrbe i lako su prepoznatljivi na na jedinstvenoj i sačuvanoj fotografiji iz tog perioda.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)


Fudbal

Barbarez oduševljen Lanom Pudar: Sve sam bio samo nisam prvak Evrope

Objavljeno prije

 

Autor

Legendarni Sergej Barbarez čestitao je Lani Pudar (16) veliki uspjeh na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu, gdje je Zlatna Mostarka osvojila najsjajnije odličje.

– Ima toga nečega u tom Mostaru, kako god neko nešto negdje, sebi… Hvala ti moj Vela, hvala ti moja Lana… Sve znam, sve sam prošao, sve doživio, ali nikada evropski prvak bio nisam i tu se ponosim vama, napisao je Barbarez na društvenim mrežama.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

“Djeca nam spavaju po podrumima, pa se čudimo što igraju za druge reprezentacije”

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Instagram

Nakon vijesti da su bh. odbojkašice morale spavati u podrumu, bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić komentarisao je ovu poražavajuću situaciju: “Djeca nam spavaju po podrumima, pa se čudimo kada igraju za drugu reprezentaciju.”

Reprezentativka Milana Božić podijelila je fotografiju, a oglasila se i najbolja bh. odbojkašica Edina Begić uz poruku “Bruka i sramota”.

Nakon objave reagovao je i Bešlagić koji se oglasio na svom Instagram profilu.

“Spavaju nam djeca po podrumima i onda se čudimo što je neko od sportista otišao da igra za drugu reprezentaciju. Sram da vas bilo”, započeo je.

“Sve vas, koji ste mogli i koji ste dužni da nešto učinite za našu djecu, jer ste na takvim pozicijama i prihvatili ste se tih obaveza da radite i to za novac, a ne iz humanitarnih razloga. Uzimate na sebe pravo da nekome odredite karijere i sudbine gledajući samo svoj interes”, poručio je glumac.


Nastavi čitati

Fudbal

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo otputovale u Rumuniju

Objavljeno prije

 

Autor

Nogometašice SFK 2000 Sarajevo jutros su otputovale u Rumuniju, gdje će igrati kvalifikacije za UEFA Ligu prvaka u sezoni 2022/23.

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, preko Istanbula, višestruke bh. šampionke stići će u grad Cluj, koji je domaćin kvalifikacionog turnira Lige prvaka.

Izabranice trenerice Samire Hurem igrat će u četvrtak svoju prvu utakmicu. S početkom u 11 sati odmjerit će snage sa prvakinjama Malte, timom Birkirkara.

– Iza nas su kvalitetne pripreme te dobre utakmice u sklopu regionalnog turnira kojeg smo organizovale. Smatram da smo spremne i s nestrpljenjem očekujemo ovogodišnji nastup u UEFA Ligi prvaka. Očekujem ozbiljan nastup i kvalitetnu igru te se nadamo prolasku u narednu fazu – poručila je Hurem.

Kapitenka tima Alisa Spahić dodala je da se SFK 2000 može nositi sa izazovom učešća u Ligi prvaka.

– Za nas je ovo novo iskustvo da igramo na gostujućem terenu, budući da smo u proteklim godinama bile domaćini. Radujemo se utakmicama, želimo pokazati da nismo bez razloga u društvu najboljih evropskih timova – kazale je Spahić.

Utakmice za plasman i prolazak dalje na rasporedu u nedjelju, 21. augusta, saopćeno je iz SFK 2000 Sarajevo.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE