PODIJELI

Finiš sedamdesetih, tačnije 1978. godina je bila zlatna za jugoslovenski reprezentativni fudbal. Naime, mlada reprezentacija Jugoslavije (U-21) je postala prvak Evrope. U takvom podvigu, kolektiv je odigrao bitnu ulogu, ali ipak jedan posjedinac se mora izdvojiti, i koji je na terenu i van njega za sve ostale bio vođa i uzor. Bio je to Vahid – Vaha Halilhodžić, mlađani napadač mostarskog Veleža, a koji će kasnije postati i jedna od najvećih legendi kluba, jugoslovenskog i bh. fudbala. Od svojih početaka Vaha se isticao kao drugačiji, neko ko se sam izbori za sve, neko ko se ne boji biti na strani istine i pravde. Zbog toga je kasnije u seniorskoj kokurenciji bio (pre)često po “strani“ od selektora, jer je znao kazati: “Moje prezime je bilo predugačko za beogradski semafor“. Ironično i istinito za sve poznavaoce jugoslovenskog fudbala. No vratimo se čuvenoj i zlatnoj 1978.

/223106472/adxp_sportske_introImage

U borbi za omladinskog prvaka Evrope učestvovale su 24 reprezentacije. Omladinci Jugoslavije su do finala izbacili: Španiju, Englesku, Rumuniju i Mađarsku. Po tadašnjim pravilima finale se igralo na dva susreta, a rival mladićima u plavim dresovima je bila velika Njemačka. U prvoj utakmici u Njemačkoj, Jugoslavija je slavila golom, a koga drugog do Vahe Halilhodžića sa 1:0.

U velikoj Jugoslaviji, državi od šest republika, bilo je mnoštvo prelijepih gradova i stadiona gdje se finale moglo održati, ali ipak je izabran Mostar – grad behara, smaragdne i sjajne rijeke Neretve, čuvenog pjesnika Alekse Šantića i njegove Emine, legendarnog Starog mosta i najomiljenijeg jugoslovenskog prvoligaša – Veleža.

Veležovov stadionu Pod Bijelim brijegom je očekivano bio krcat – 25. 000 navijača je došlo pozdraviti novog prvaka Evrope. U fenomenalnoj utakmici rezultat je bio neodlučen 4:4, a Vaha je dva puta pogađao mrežu “Švaba“. Na osnovu ukupnog skora i rezultata iz Njemačke Jugoslavija je postala prvak Evrope. Pored tog uspjeha Vaha je proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, a ujedno je bio i najbolji strijelac turnira.

Jedinstvene retro izvještaje sa finalnih mečeva, kao i fotografije Vahe Halilhodžića iz 1978. možete vidjeti samo u rubrici “FOTO retrovizor“.

Za Jugoslaviju u revanš meču na stadionu Pod Bijelim brijegom su nastupili: Stojanović, Krmpotić, Obradović, Zajec, Stojković, Bogdan, Bošnjak ( Starčević), Savić, Halilhodžić, Klinčarski (Verlašević), Desnica.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI