PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Upornost, želja, volja, podrška, tako bi otprilike mogli opisati karijeru mlade Čapljinke, Frančeske Šimić.

Frančeska je fudbalerka mostarske Emine i reprezentativka BiH. Rođena je u septembru 2001. godine.

Prošle godine, tačnije 2.8.2019. godine, Frančeska je kao tinejdžerka doživjela najgoru moguću povredu za jednog sportistu. Pokidala je prednje križne ligamente. Usljedila je duga faza oporavka. Uz podršku svog kluba, privatnog trenera, Franča se vratila na terene. Ne samo da se vratila nego je to bilo u velikom stilu.

Na startu nove sezone u PL BiH igrala je sjajno u dresu “Emine”, a nagrada za to stigla je u vidu poziva selektorice Samire Hurem za reprezentativne akcije naše seniorske selekcije. Za Frančesku je to bio debitantski poziv u najjaču bh. vrstu. Prije toga je sa dosta uspjeha igrala za omladinske selekcije.

Nakon teške povrede i uspješnog oporavka, mlada Čapljinka je dokazala da nas neke situacija samo učine jačim i spremnijim.

Iskoristili smo priliku da sa Frančeskom odradimo intervju za Sportske.ba. Vratila se sa priprema reprezentacije i nastavila klupske akcije sa Eminom.

Prije svega Frančeska da se zahvlaimo na izdvojenom vremenu i za početak pitanje koje se samo od sebe postavlja. Kako je tekao period oporavka od teške povrede? Kako si se osjećala u tim momentima?

– To je bila jedna velika psihička borba. Morala sam u glavi složiti neke stvari i prihvatiti situacija kakva jeste.

Sjajan start sezone u PLBiH, stigao je i poziv u seniorsku reprezentaciju BiH. Kako gledaš na to sve?

– Da, dobila sam poziv za seniorsku reprezentaciju. Iskreno iznenadila sam se jer nisam očekivala nešto takvo, još nakon povrede. Ali to je samo još jedan dokaz da se naporan rad i trud uvijek isplate.

Da se dotaknemo i kluba. Koliko “Emina” može do kraja sezone?

– Mi se trudimo. Idemo trening po trening, utkamicu po utkamicu i naravno gledamo da budemo što bolje. trenutno smo zadovoljni. Neki od ciljeva su ispunjeni.

Ko je Frančeska Šimić van fudbalskih terena?

– Osoba puna pozitivne energije, uvijek spremna za druženje.

Od Čapljine do reprezentacije. Zanimljiv sportski put. Jedan si od primjera da se iz male sredine mogu napraviti ozbiljni koraci. Koja je tajna tvog uspjeha?

– Rad i trud su glavni faktori uspjeha. U glavi samo trebamo posložiti stvari i imati svoj cilj prema kojem odlučno idemo.

Ambicije u daljoj karijeri? Imaš li nekih posebnih želja na sportskom planu?

– Moje ambicije su da više radim na sebi, kako bi mogla pridonjeti više klubu i naravno da opravdam poziv za reprezentaciju.

Da nisi fudbalerka, da li bi sebe vidjela u nekom drugom sportu?

– Volim igrati odbojku, pa da nisam fudbalerka možda bi bila odbojkašica haha.

Je li teško biti djevojka u “muškom” sportu, kako vole nazvati fudbal?

– Pa nije teško biti djevojka u ovom sportu. Prije je bilo teže jer je bilo više predrasuda, a iz dana u dan se te predrasude smanjuju, većina muškaraca nas je počela više cijeniti i podržavati pa je okej.

Komentar na ženski fudbal u BiH?

– Nogomet u BiH se dosta razvio u odnosu na prije. Sad imamo više klubova, pa je samim tim i liga bolja. Ali se treba još dosta toga uložiti u ženski nogomet kako bi mogli pričati o pomicanju nekih granica.

Gdje bi sebe rangirala na ljestvici uspjeha ili piramidi? Žališ li za nečim u dosadšanjoj karijeri?

– Na meni je da radim, treniram, rezultati će dati mnoge odgovore. Nezahvalano je davati neki komentar. Relativno sam na početku svoje karijere, tako da ne žalim, sve je ok trenutno.

Klub za koji navijaš? Bh. reprezentativac kojeg bi voljela upoznati?

– Dinamo Zagreb i Sead Kolašinac.

Najveća podrška u karijeri?

– Moja najveća podrška su naravno moji roditelji.

Neka poruka za mlade sportiste?

– Postavite svoje ciljeve i idite hrabro prema njima. Bit će puno uspona i padova ali hrabro koračajte i bit će te nagrađeni.

I da razgovor zavšrimo sa jednim opuštenim blic pitanjem. Ko je “krivac” za tvoje ime, koje privlači dosta pažnje u bh. sportu? Samtraju ga i jednim od najljepših.

– Krivac za moje ime je moj tata i hvala mu na tome hahah.

PODIJELI