Connect with us

Ostali sportovi

Francuska nakon čudesnog preokreta u polufinalu Eura

Objavljeno prije

,

Foto: Twitter

U posljednjoj utakmici drugog kruga Evropskog prvenstva u rukometu selekcija Danske je kao favorit izgubila od Francuske rezultatom 30-29, te tako poslala Island u borbu za peto mjesto.

Prije susreta Francuzima za prolaz je igrala pobjeda ili remi, a Islandu jedino pobjeda Danske. Tako će u polufinalu igrati Francuska protiv Švedske i Španija protiv Danske.

Selekcija Danske imala je ogromnu prednost na poluvremenu rezultatom 17-12, ali se Francuzi nisu predavali, a najzaslužniji za čudesan preokret bio je Nikola Karabatić, koji je postigao tri pogotka, ali kada je to najviše trebalo.

U redovima Francuske istakao se Descat sa osam golova, koliko je dao i Mem, dok je pored Karabatića tri gola dao i Lenne. U redovima Danske najbolji je bio Kirkelokke sa čak deset postignutih golova.


Ostalo

Vedad Radača zlatni u Beogradu

Objavljeno prije

 

Autor

Mladi članovi Hrvačkog kluba Bosna osvojili su šest medalja na Međunarodnom turniru slobodnim silom “Trofej Pobjednik” u Beogradu.

U konkurenciji 200 takmičara iz 31 kluba, iz osam država (Grčka, Slovačka, Makedonija, Hrvatska, Mađarska, BiH, Crna Gora i Srbija) najsjajnije odličje za BiH osvojio je Vedad Radača, srebra su izborili Hana Brkanić i Affan Smajić, dok su bronze osvojili Arijan Spahović, Amin Svraka i Adnan Voloder.

Trener ekipe je bio Bajro Brkanić, saopćeno je iz Hrvačkog kluba Bosna.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Međunarodni turnir u Stonom tenisu lica sa invaliditetom „Podgorica Open 2022“, Cerić: “Ostvarili smo sjajne rezultate”

Objavljeno prije

 

Autor

Na takmičenju koje je održano 03.12. i 04.12. 2022. u Podgorici na Međunarodnom turniru u Stonom tenisu lica sa invaliditetom „Podgorica Open 2022“ povodom dana osoba sa invaliditetom, a koji se obilježava u cijelom svijetu nastupili su i predstavnici Bosne i Hercegovine. Našu reprezentaciju su činili igrači od 6. do 10 klasifikacione grupe, i to u pojedinačnoj konkurenciji i ostvarili su zapažene rezultate.

Haris Eminović, iz Banjaluke 6 kl. grupa, i osvojio je Prvo mjesto Zlatnu medalju
Emir Muminović, iz Sarajeva 6.kl. grupa, i osvojio je Treće mjesto, Bronzanu medalju
Edib Šahman, iz Maglaja 7 kl.grupa i osvojio je Treće mjesto Bronzanu medalju
Kasim Cerić, iz Sarajeva 9. kl. grupa i osvojio je treće mjesto Bronzanu medalju
Ivica Vidiček, iz Banjaluke 10.kl.grupa i osvojio je drugo mjesto Srebrenu medalju

U ekipnoj konkurenciji osvojili su sljedeća mjesta:

1. Haris Eminović, Kasim Cerić, i Ivica Vidiček Drugo mjesto Srebrena medalja.
2. Emir Muminović i Edib Šahman, Drugo mjesto Srebrena medalja.

Našu selekciju predvodio je selektor reprezentacije BiH mr. Kasim Cerić koji je o nastupu BiH selekcije rekao, između ostalog sljedeće:

– Naši takmičari ostvarili su sjajan rezultat. Slike, medalje i osvojeni pehari van granica Bosne i Hercegovine su još jedna potvrda i kvalitet više satkan u empatiji i količini ljubavi prema svome narodu, te kako se voli i poštuje svoja država. Nastup naših stonotenisera u Pogorici na Međunarodnom turniru bio je prilika da se još jednom pokaže šta je to, šta leži u srcima bosanskih sportista, boraca koji ne žale sebe za ono šta su u stanju uraditi. Među 6 država Zapadnog balkana i regije BiH takmičari su potvrdili da se život ne sastoji od godina, već od trenutaka koji život čine zanimljivim za sjećanja i iskušenja koja garantiraju uspravno umiranje. Naši stonoteniseri su poručili da se Bosna i Hercegovina više ne može zaobilaziti prilikom sklapanja stonoteniskih arena u Evropi- ističe selektor Cerić.

Ono što je značajno napomenuti jeste to, da je odlazak na ovo takmičenje pomogao Prof. Dr. Semir Osmanagić i njegova supruga Sabina Osmanagić, kojima se Stonoteniski savez lica sa invaliditetom najtoplije zahvaljuje.

Rešad MAMELA


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Sjajni rezultati karate kluba „Travnik GS-TMT“, Arnautović: “U Veneciju idemo po nove medalje”

Objavljeno prije

 

Autor

Borilački sportovi (karate, boks, tekvando, kik boks…) u našoj zemlji imaju veliki broj pristalica, a naši brojni klubovi i takmičari iz ovih sportova osvajali su brojne medalje, diplome, pehare na Svjetskim, Evropskim, Balkanskim prvenstvima i mnogobrojnim turnirima na cijeloj planeti.

Sigurno da je jedan od tih klubova izvanredni karate klub „Travnik GS-TMT“ koji iza sebe ima fascinantnu seriju rezultata za rubriku vjerovali ili ne. Gdje god su se pojavili članovi ovog uzornog kolektiva, kako na domaćim tako i inozemnim borilištima, kući su se vraćali sa pregrštom osvojenih priznanja. Ovaj klub postoji već preko četrdeset godina, a zadnje 4 godine ubjedljivo je prvi u dječijem uzrastu a to je ciljana grupa- jaka baza za stvaranje kasnijih kadetskih, juniorskih, seniorskih šampiona.

Na čelu stručnog štaba ovog kluba nalazi se nekadašnji kapiten reprezentacije BiH, majstor karatea crni pojas-6 dan, selektor reprezentacije BiH za mlađe seniore Adnan Arnautović. Nešto više o radu kluba, planovima, samim takmičarima… Arnautović je rekao, između ostalog ,sljedeće:

– Iza nas su godine i godine mukotrpnog, svakodnevnog rada, odricanja od mnogih „zadovoljstava“ da bi ostvarili i postigli rezultate na koje smo mi u klubu a i u gradu Travniku svi ponosni. Naš klub je prethodnu 2021 godinu, po zvaničnoj rang listi Karate saveza BiH završio ubjedljivo najbolji, na prvom mjestu u konkurenciji 130 klubova iz cijele naše države. Naravno da je ovo priznanje samo podstrek da nastavimo sa još žešćim i kvalitetnijim radom, da na svim budučim prvenstvima i turnirima budemo još bolji i uspješniji i da se kući vratimo sa novim medaljama, peharima, diplomama.

Prilika za takvo nešto pruža nam se već u Veneciji gdje će se od četvrtka do nedjelje (8-11 decembra) održati „Svjetska liga mladih-Venecija 2022“ a gdje će najbolji osigurati put na Evropsko prvenstvo koje će se održati na Kipru 2023 godine. Naš tim broji devet takmičara koji su izuzetno spremni i sa puno optimizma i vjere u sebe putuju na ovo prestižno takmičenje.

Sva porodica reprezentativci i osvajači sijaset priznanja u karateu

– Svi članovi porodice Adnana Arnautovića su dugo vremena prisutni u ovom atraktivnom borilačkom sportu i iza sebe imaju rezultate za ponos i svaki respekt. Supruga Dina je reprezentativka BiH, nosilac zvanja majstor karatea crni pojas-4 dan, a žetva njenih priznanja na brojnim prvenstvima i turnirima je nemjerljiva. Kćerka Zahra koja je 2011.godište prvakinja je Balkana, ima jedno zlato i jedno srebro u borbama i jednu bronzu u katama, a višestruka je prvakinja naše države. Sin Ali je 2008 godište. Višestruki je prvak BiH u borbama. Tri puta prvak Balkana u borbama, jedan put prvak Balkana u katama na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu. Kadetski je prvak u kategoriji -57 kg a gdje je nastupilo 38 takmičara a on je imao 6 borbi i sve ih je ubjedljivo dobio. Učestvovao je na Svjetskom prvenstvu 2022 god. koje je održano u Turskoj u gradu Konja i standardni je reprezentativac BiH u kadetskoj konkurenciji.

Veliko hvala prijateljima kluba

Adnan Arnautović koji je komandir jedinice za specijalističku podršku Srednje Bosanskog kantona, svjestan je da ovih izuzetnih rezultata ne bi bilo moguće ostvariti bez pomoći prijatelja i sponzora kluba i o tome kaže sljedeće:

– Naravno da naši nastupi širom brojnih država iziskuju ogromne troškove koje mi kao klub samo nebi mogli podnijeti. Brojna su putovanja, troškovi prevoza, spavanja, hrane… koje imamo, ali zahvaljujući našim brojnim prijateljima i sponzorima to uspijevamo sve regulisati. Želim da se u ime svih naših članova i trenera zahvalim posebno posebno renomiranoj firmi „GS-TMT“ na čelu sa Gospođom Snježanom Kopruner, potom Premijeru SBK Tahiru Lendi kao i općinskim strukturama općine Travnik.

Razgovarao Rešad MAMELA (sportske.ba)


Nastavi čitati

NAJČITANIJE