PODIJELI

Posljednjih godina nebrojeno puta svjedočili smo trendu kako fudbaleri iz BiH odlaze igrati za druge zemlje. Mirko Marić, Mateo Pavković, Mijat Gaćinović, Srđan Babić…, samo su neki od onih koji su se odrekli bh. dresa radi onog Hrvatske ili Srbije, no postoje i oni drugačiji primjeri.

Jedan od njih je Dino Mizić. Radi se o jednom od talentovanijih fudbalera u Dinamovoj školi, što je prepoznato i u HNS-u za čiju pionirsku reprezentaciju je već igrao, no njegova želja je nastupati u budućnosti za – Bosnu i Hercegovinu.

Nisu to prazne priče kakvih smo se naslušali mnogo, potvrđuje to i što je Mizić već promijenio sportsko državljanstvo kako bi se mogao staviti na raspolaganje selektoru naše kadetske selekcije, a za očekivati je i da će uskoro reagovati i u N/FSBiH, odnosno v.d. selektora Adin Mulaosmanović.

Mizić je inače standardan u kadetskoj selekciji Dinama koja je ujedno i aktuelni šampion Hrvatske, a da se radi o igraču pred kojim je budućnost, na Maksimiru su prepoznali još prije nekoliko godina kada su ga ‘ukrali’ Lokomotivi i doveli u svoje redove.

“Moj otac je porijeklom iz BiH, iz Bihaća, gdje rado idem kada sam god u prilici. Puno lijepog me veže za našu zemlju i to je na kraju i presudilo u mom odabiru. Vrijedno radim i mislim da zaslužujem da se nađem u reprezentaciji BiH”, rekao je Mizić jedne prilike.

Svjedoci njegovog fudbalskog odrastanja rijetko se sjećaju igrača koji je s 16 godina igrao tako zrelo, kvalitetno i ubojito, no bilo kakve usporedbe treba izostaviti, jer pred njim su još godine rada a ne da sanjari o svjetlima reflektora i svemu atraktivnom što uz to ide. Kako se kaže, bez rada talenat propada…

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI