PODIJELI

Škotska profesionalna fudbalska liga (SPFL) donijela je odluka da se sezona zbog globalne pandemije novog koronavirusa suspenduje barem do 10. juna, prenosi Anadolu Agency (AA).

Takmičenja pod ingerencijom SPFL-a prekinuta su 13. marta i prvobitnom odlukom bila su suspendovana do 30. aprila. Međutim, sada je poznato da se fudbal u Škotskoj neće igrati najmanje tri mjeseca, s tim da će klubovi članovi SPFL-a ove sedmice također glasati o eventualnom potpunom okončanju sezone u nižim ligama.

“Poruka je vrlo jasna. Vladine restrikcije uvedene kako bi se spasili životi moraju se poštovati i nema izgleda za brzi povratak treninzima, a kamoli za odigravanje utakmica u Škotskoj nekoliko narednih sedmica. Odluka da se suspenduje sav fudbala barem do 10. juna je pomoć klubovima u osiguravanju sigurnosti i dobrobiti igrača, osoblja i navijača kao i preduzimanje koraka za ublažavanje njihovih troškova“, rekao je Rod Petrie, predsjednik Fudbalskog saveza Škotske.

Dodao je da je škotski fudbal uz sve koji rade u Nacionalnoj zdravstvenoj službi Škotske, te nakon donesene odluke ne bi trebao predstavljati dodatno opterećenje na njih u vrijeme kad se njihovi resursi napregnuti do krajnjih granica zbog COVID-19.

Svi klubovi članovi SPFL-a, njih 42, u petak uvečer će glasati o tome da li će se okončati Championship, Prva divizija i Druga divizija. Najjači škotski stepen takmičenja, Premier liga, ostaće odgođen “kako bi se pružila najbolja moguća prilika“ za završetak sezone, a konačnu odluku da li će se igrati ili ne donijeće SPFL u skladu sa situacijom vezanom za globalnu pandemiju koronavirusa.

PODIJELI