PODIJELI

Porijeklom je iz Bijeljine. Odakle korijene vuku Zlatan Ibrahimović i Savo Milošević, nekadašnji i sadašnji fudbalski as. Fudbalsku abecedu savladao je u Beču. U prestižnim školama. Ivan Sarčević, potencijalni bh. reprezentativac jedan je od najvećih bh talenata u dijaspori. Raskošni fudbalski potencijal demonstrirao je u na kampu u Minhenu. Zoran Erbez je izrazio žaljenje što je Ivan “prerastao” pionirsku reprezentaciju, ali se radovao selektor kadeta Sakib Malkočević, u čije ruke dolazi talentirani ofanzivni veznjak iz Beča.

Premda je u februaru zakoračio u šesnaestu godinu, njegov je “cv” prilično bogat.

– Fudbal sam počeo trenirati sa šest godina u bečkom klubu SC Wienerber, gdje sam ostao dvije godine. Potom sam na preporuku skauta 4,5 godine proveo u bečkom Rapidu. a onda sam na nagovor prijatelja mojih roditelja došao u sadašnji klub Team Wiener Linien. To je bečka prva liga- predstavlja se petnaestogodišnji perspektivni veznjak Sarčević.

Igra u tandemu s Adinom Mujanovićem. Upravo su Adin i Ivan ponajbolji igrači u svom timu. Najzaslužniji su za osvajanje prvenstva. Proteklu sezonu je igrao sve utakmice, što dovoljno govori o kakvom se potencijalu radi.

– Ja igram i uživam u fudbalu. Sretan sam zbog utakmica na kampu u Minhenu. Nadam se pozivu selektora za okupljanje u Zenici- priželjkuje Sarčević, koji može igrati sve pozicije u sredini. Upotrebljiv je i kao napadač.

Ivan oduševljava i rijetko viđenom tehnikom. Svoje saigrače i trenere zadivio je fudbalskim bravurama, tako što skida i oblači majicu dok istovremeno drži loptu na glavi i ramenima. Pravi je fudbalski čarobnjak. Ivan je trenutno kod bake i djeda u Bijeljini gdje puni baterije za pripreme, koje startaju 1. augusta. Želja mu je da se izbori za mjesto u reprezentaciji i zaigra u klubovima “lige petice”. Otac Vajo Sarčević, i sam nekada vrsni fudbaler, najveći je Ivanov kritičar i navijač. O Ivanovim fudbalskim kvalitetama u superlativima govori i Nikica Pavlek, nekadašnji as s hrvatskih i austrijskih terena, koji vodi prestižnu fudbalsku školu u Beču.

– Ivan je moderan igrač. Svake sezone primjetan je napredak. Rekao sam i skautima NSBiH i selektorima BiH da u Sarčeviću imaju reprezentativca za desetak i više godina. Sarčević ima sve predispozicije da uspije. Izuzetno je vrijedan, radan, uzornog ponašanja. Ivan je igrač budućnosti- izjavio je trener i vlasnik fudbalske škole u Beču Nikica Pavlek.

 

PODIJELI