PODIJELI
FOTO: Hercegovina.info

Razgovarao: Haris Zilić

BiH je nepresušan izvor fudbalskih talenata. Dokazali smo to više puta, od Une preko Drine do Neretve.

A jedan od najvećih potencijala bh. fudbala dolazi nam sa juga naše zemlje iz stolačke regije. Selo Masline, udaljeno je 5-6 km od Stoca, predivne čaršije na Bregavi, a upravo je u pomenutom selu odrastao Gabrijel Čoko, omladinski reprezentativac BiH i član Zrinjskog.

Popularni “Gabi” je karijeru počeo u HNK Stolac, a sa 15 godina pridružio se jednom od najorganizovanijih timova u BiH. Sjajnim igrama u mostarskom klubu zadužio je i dres reprezentacije BiH U17, a sada je u U19 selekciji. Rođen je 2001. godine i igra na poziciji lijevog beka.

“Još od malih nogu sam pratio i zavolio nogomet. Svoje prve korake sam započeo u HNK Stolac gdje sam i odrastao, sa svojih 15 godina sam prešao u HŠK Zrinjski, gdje sam se ozbiljnije počeo baviti nogometom i gdje su me dobre igre dovele do reprezentacije”, rekao je na početku razgovora za Sportske.ba ovaj talentovani fudbaler.

Transferom u Zrinjski je bio oduševljen.

“Bio sam fasciniran samim tim što se nalazim u jednom vrhunskom klubu i zadivljen mogućnostima i radom koji su nam pružali. Očekivao sam da ću se izgraditi kao iskusniji igrač i poboljšati svoj način igre. Bilo bi mi jako drago kad bi mi se takvo nešto ostvarilo. Dugo vremena sam proveo u ovom okruženju i uzimajući u obzir da sam relativno mlad još ne bih želio mjenjati okolinu.”

Zacementirao je svoje mjesto u mlađim selekcijama BiH, ali oprezan je po pitanju budućnosti.

“Što se tiče seniorske reprezentacije, sada ne razmišljam na tako duge staze, sada mi je želja da budem dio U19 reprezentacije i da izborimo Elitni krug i plasman na Europsko prvenstvo, a priliku za to ćemo imati već u novembru.”

Oktrio nam je za koji klub navija.

“Veliki sam fan Barcelone i pratim je već dugo vremena.”

U sportu su potrebna velika odricanja.

“Smatram da je u sportu teško uspjeti jer s tim dolaze velika odricanja, puno uloženog vremena i truda, a na kraju treba i malo sreće.”

Za kraj smo ga upitali i o ambicijama i ciljevima.

“Što se tiče ambicija i ciljeva, idem korak po korak, na meni je samo da se trudim i treniram, a vrijeme će pokazati svoje.”

PODIJELI