PODIJELI

Ko će biti domaćin Eurobasketa 2021? To pitanje bit će poznato ovog ljeta, nakon što je FIBA i zvanično saopštila listu kandidata za organizaciju tog takmičenja, prenosi mondo.ba.

Za domaćina Evropskog prvenstva prijavilo se sedam dražava: Češka, Estonija, Nemačka, Gruzija, Mađarska, Italija i Slovenija. Nacionalni savezi tih sedam zemalja predali su kandidaturu do 15. marta, kada je bio krajnji rok.

Obzirom da nijedna kandidatura ne podrazumijeva samostalno održavanje Evropskog prvenstva, potvrđeno je da će 2021. godine grupna faza biti organizovana u četiri zemlje, a jedna od njih bit će domaćin u završnoj fazi.

Taj recept prvi put je korišten 2015. godine, kada su Evropsko prvenstvo zajedno organizovale Hrvatska, Njemačka, Francuska i Latvija, a potom je isti vid organizacije takmičenja ponovljen dvije godine kasnije kada je Eurobasket održan u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

Odluku o tome koje će četiri zemlje biti organizatori EP 2021, FIBA će donijet će u julu.

Evropsko prvenstvo za košarkaše 2021. godine predviđeno je da se igra od 17. do 29. avgusta i na njemu će nastupati 24 reprezentacije.

(mondo.ba)

PODIJELI