PODIJELI

Na prvoj osnivačkoj Skupštini NSBiH koja je održana 16. septembra 1995.god. u razorenom Mostaru donesena je odluka da 20. oktobra te ratne godine starta prvo prvenstvo Prve lige BiH.

Tadašnja prva liga brojala je 16 klubova, prvak je bio Čelik, a mi vas podsjećamo na ekipe koje nastupale u historijskoj sezoni, odnosno gdje se te ekipe nalaze danas:

ISKRA BUGOJNO

– Bugojanski tim je jedan od sedam klubova koji je branio boje BiH u Prvoj ligi bivše SFRJ, bio je i član historijske lige 1995. godine. Ekipa je danas član Druge lige FBiH (treći rang), a ono što više brine navijače su finansijski i ostali problemi u klubu koji nemaju veze sa terenom.

NK ZENICA

– Klub za koji su igrali poznati bh. igrači kao Tolja, Dedić, hrnjić, Hozić… više ne pstoji. Poslije rata klub je bio atkivan par sezona, imao je fuziju sa Đerzelezom, nakon toga je ugašen.

VELEŽ MOSTAR

– Simbol Hercegovine i jedan od sinonima jugoslovenskog fudbala. Nakon rata klub je prošao mnoge faze, od progona sa stadiona, preko ispadanja u niži rang, pa sve do danas gdje su stabilan prmeijerligaš. Uprava radi odlično, znatno je poboljšana infrastruktura na stadionu u Vrapčićima, a uskoro bi Velež mogli gledati u Evropi.

FK SARAJEVO

– Jedan od najtrofjenijih timova u BiH. U više navrata su branili boje BiH u evropskim takmičenja. Klub sa jednom od najvećih navijačkih baza u državi.

NK TRAVNIK

– Dugi niz sezona bili su član PLBiH. Posljendjih godina klub je imao dosta turbulencija, bili su čak i Drugoj ligi FBiH, a danas su stabilan član Prve lige FBiH.

RUDAR KAKANJ

– Ekipa koja je dugi niz sezona u vrhu Prve lige FBiH, ali uvijek nedostaje taj iskorak za plasman u društvo najboljih. U svakoj sezoni su jedan od favorita za ulazak u PLBiH, tako da tim iz Kaknja možemo uskoro očekivati u premiejrligaškom društvu. Ove sezone su igrali i četvrtfinale Kupa BiH.

OLIMPIK SARAJEVO

– Nakon rata, klub je imao znatan uspon. Osvojen je i Kup BiH, igralo se dosta sezona u PLBiH. Ekipa je prije dvije godine izgubila status premiejrligaša, a ove sezone su na dobrom putu da se vrate u premiejrligaško društvo.

ZMAJ DO BOSNE TUZLA

– Uz NK Zenicu, drugi klubi od 16 “veličanstvenih” koji je ugašen, a bh. javnosti ostat će upamećn kao klub gdje je svoje prve korake napravio bh. fudbaler i jedan od najboljih reprezentativaca nezavisne BiH, Vedad Ibišević.

SLOBODA TUZLA

– Stabilan premijerligaš. Izlazili su na evropsku scenu, dugi niz godina su bili u vrhu bh. fudbala. Klub je imao i par godina za zaborav, kada su ispali u Prvu ligu FBiH, ali brzo su se vratili gdje im je mjesto.

RADNIČKI LUKAVAC

– Nakon rata, klub je većinom igrao federalnim ligama, a danas je član Druge lige FBiH. U par navrata je u Prvoj ligi FBiH bio i jedan od kandidata za ulazak u PLBiH, ali nisu došli do konačnog cilja.

JEDINSTVO BIHAĆ

– Ponos grada Bihaća. Jedan od najpoznatijih bh. klubova. Ekipa je 1999. godine branila boje BiH u I ntertoto kupu. Igrala je i PLBiH, u dva navrata ispadala u Prvu ligu FBiH gdje se i danas takmiče, a posljedni put su u društvu najboljih bili 2008. godine.

GRADINA SREBRENIK

– Klub koji je nakon rata igrao i PLBiH i oba federanna ranga. Ekipa koja se danas takmiči u Drugoj ligi FBiH i uskoro ih možemo očekivati opet u prvoligaškom federalnom karavanu.

ŽELJEZNIČAR

– Najtrofejniji bh. klub nakon rata. Uz Sarajevo i Široki Brijeg, najviše sezona je proveo u Evropi braneći boje BiH. Dao je veliki broj bh. reprezentativaca u svim kategorijama, a klub se posljednjih godina posvetio i infrastrukturi stadiona Grbavica, koji će uskoro postati prava fudbalska “bombonjera”.

TURBINA JABLANICA

– Klub koji je daoa sove poput Hasana Salihamidžića, Vahida Halilhodžića, Salema Halilhodžića, klub na čijem se stadionu odigrala prva poslijeratna utakmica 1995. godine, danas je stabilan član Druge lige FBiH (treći rang).

RUDAR BREZA

– Rudar je jedina od 16 “veličanstvenih# ekipa koja danas ima status kantonalnog ligaša. Članovi su Kantonalne lige ZDK-a, a nakon rata su bili i u federalnim ligama.

ČELIK ZENICA

– Ponos Zenice. Klub tradicije, sjajnih navijača. Branili su boje BiH u Evropi. Bili su prvi pvaci nezavisne BiH, a klub posljednjih nekoliko sezona ima velikih problema van terena.

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI