PODIJELI

Fudbaler Dinama Amer Gojak je na odličan način otvorio sezonu. Bivšim polaznikom omladinske škole Željezničara zadovoljan je i trener Nenad Bjelica, posebno utakmicom protiv Astane.

“S Gojakom sam bio zadovoljan u AStani. U prvom poluvremenu kada nismo izgledali najbolje uz Dilavera je bio najbolje. Iako je 97. godište stabilan je, izvršava sve što zahtijevam od njega i razvija se u dobrom pravcu”, rekao je Bjelica.

U razgovoru za Jutarnji list Gojak je kazao da je glavna razlika između prošle i ove sezone kontinuitet u igrama te da se naš fudbaler sada osjeća fizički spremnim.

Ovu sezonu počeo je na poziciji unutrašnjeg veznog u formaciji 4-3-3, odnosno 4-1-4-1.

“Kada sam došao rekao sam da su moje pozicije ‘desetka’ ili ‘osmica’, te dvije mogu kvalitetno odigrati, a na ovoj sadašnjoj se snalazim, najbolje nam odgovara ovaj sistem igre. U Maksimiru sam od svoje 17. godine, igrao sam u toj formaciji različite uloge još u B timu.

Cimer je sa Danijem Olomom s kojim se i društi.

“Dobro se razumijemo i na terenu i izvan terena, to mi je baš drago. Protiv Astane mi je reko da mu dodam, asitiram. Rekoh, hajde, hoću. Ako vidim da je sam, ja mu dodam.

Govorio je i o novom Dinamu pod palicom trenera Bjelice.

“Došlo je puno novih i kvalitetnih igrača, mnogi su i pojačanja. Novi trener je također donio neki svoj stil igre, vjeruje u nas, donio je pozitivnu energiju, što je, vidi se, utjecalo i na Dinamovu igru, traži od nas da smo okomiti, da igramo konkretno i to je to. Da budemo jako agresivni i koncentrirani defanzivno.”

“Puno znači kada trener razgovara s mladim igračem. Dobiješ samopouzdanje, povjerenje u trenera i vjeru u sebe i odmah ti je lakše igrati. Pa ako ponekad i pogriješiš, brže ćeš pozitivno reagovati, nećeš razmišljati o tome. Razgovara trener puno sa svim igračima…”

Dinamo je sve bliže plasmanu u grupnu fazu Lige prvaka.

“Idemo korak po korak. Prvo trebamo sa Slaven Belupom odigrati kvalitetno i pobijediti jer je HNL bitan. Potom se okrenuti Astani, osigurati prolaz pa onda protiv Young Boysa jurišati na Ligu prvaka. Ništa Evropa liga, samo Ligu prvaka gledamo, naravno ako prođemo u grupnu fazu željet ćemo proći grupu, nama su uvijek ciljevi veliki.”

Bilo je riječi i o reprezentaciji BiH te eventualnom pozivu Roberta Prosinečkog.

“Imam dvije utakmice sa U21 reprezentacijom, protiv Rumunije i Švicarske, ako pobijedimo ostat ćemo prvi u grupi i imati velike šanse za prolaz na EURO. Najvažnije mi je igrati za reprezentaciju, manje mi je važno je li za mladu ili A. Najbolje je korak po korak, ne treba ništa preskakati, to je najbolji put. Kad se trudite, lopta vam vrati”.

Gojak je član Dinama od februara 2015. godine, na 73 nastupa u prvom timu zagrebačkog tima postigao je šest golova i upisao 12 asistencija.

PODIJELI