PODIJELI

Nakon dvije kvalifikacijske utakmice s autsajderom Armenijom i Grčkom, u kojima smo na domaćem terenu “osvojili” četiri boda, moramo biti zabrinuti šta će se desiti kada sa scene odu Edin Džeko, Miralem Pjanić i još neki sada standardni reprezentativci. Dodatnu zabrinutost daju mlađe selekcije. Najsvježiji je primjer U-17 reprezentacije BiH.

Kadetska (U-17) reprezentacija BiH nakon tri uzastopna plasmana na evropsko prvenstvo zaustavljena je u “Elitnom” turniru. S dva poraza (protiv Belgije i Mađarske) kolo prije kraja otpali smo iz svih kombinacija. U posljednjem susretu igrat ćemo za druge. Kako god završi ishod naše treće utakmice, radovat će se neka druga selekcija.

Treba li podsjećati da je Sakib Malkočević godinama ostvarivao rezultate i stvarao igrače za “više” selekcije. Još do prije koju godinu u kadetskom timu igrali su: Eldar Ćivić, Amer Gojak, Darko Todorović, Vedran Kjosevski, Kerim Memija, Ermedin Demirović, Zinedin Mustedanagić i drugi. Svi su oni danas u A, ili blizu seniorskoj reprezentaciji.

Kada se Sakib Malkočević, najuspješniji bh. selektor razbolio, Savez je odlučio, a bez ikakve temeljitije provjere, ulogu selektora, makar i v.d. dati Adinu Mulaosmanoviću koji samostalno nikad ništa nije vodio. Osim mlađe selekcije Želje, uz nadzor šefa omladinske škole, te starijih i iskusnijih kolega.

Mulaosmanović nema ni profi licencu, koju bi morao imati svaki selektor. Na stranu što propisi dozvoljavaju da se na klupi može sjediti i s A licencom. Kakva je svrha školovanja za zahtjevnu profi licencu ako se i s nižom spremom može voditi reprezentacija.

Znam, znam, sada će oni što su bili s kadetskom reprezentacijom u Mađarskoj, reći kako smo minimalno poraženi od jačih selekcija. Istina je i to, ali Malkočević je bez problema prolazio u kvalifikacijama i pobjeđivato te iste “velesile”.

Sreća u nesreći je da smo neslavno završili Elitni krug, jer bi pogubnije bilo da smo kojim spletom okolnosti prošli na Evropsko prvenstvo. Tek onda bi nastao problem. Pomislili bi da imamo trenera budućnosti, da dolazi nova generacija… Uz nekoliko zaista nadarenih mladića, koji su prošli kroz Erbezove ruke, tim koji je odabrao Mulaosmanović na EP služio bi za popravljanje gol razlike.

Pred NSBiH je, da, u što kraće vrijeme, koristeći golemo i dragocjeno iskustvo Malkočevića, prekomandovanjem na neku drugu poziciju riješi pitanje selektora U-17. U protivnom mlađe selekcije služit će samo zaradu vlasnika sportskih centara od Save do Neretve.

S.M.

PODIJELI