PODIJELI

Obradovo nas je, kao što nas raduje svaki transfer bh.igrača i trenera u inostranstvo, angažman Adnana Ćustovića u Ostendeu. Pogotovo ako ide za trenera ekipe iz Jupiler lige. Makar i “davljenik” . Ipak, Belgija je fudbalska velesila. U normalnim okolnostima to je priznanje i za bh.nogomet, makar je “Ćusta” trener i s belgijskim pasošem.

Ovo, ipak za BiH nisu normalne okolnosti, pa je transfer jednog od trenera reprezentacije u praskozorje “baraža” pljuska bh.trenerima. Onima, a takvih je trenutno najmanje pedesetak u BiH, s profi licencom i zavidnim trenerskim iskustvom, koji godinama čekaju na kakav takav angažman. Kakva poruka se šalje, ako trener reprezentacije dvadesetak dana prije odlučujućih utakmica preko noći prihvati još jedan posao. Vijest da je Ćustović imenovan za trenera belgijskog Ostendea primljena je “normalno” samo u stručnom štabu. Zanima nas reakcija Elvedina Begića, koji se uvjek protivio dvostrukim ulogama i “tezgama” ljudi koji su radili, ne samo u A, već i u mlađim selekcijama.

Od članova stručnog štaba mogli smo čuti samo pohvale na račun Ćustovića. Danonoćno je s Rusmirom Cvikom, prvim asistentom Dušana Bajevića, analizirao svaki detalj u igri irske reprezentacije. Tako je bilo do jučer. Nemoj da se lažemo, ostane li i dalje u reprezentaciji, logično je pitanje, hoće li Ćustović do podne biti trener Ostendea, a popodne “Zmajeva”…

Gospodo iz NSBiH, reprezentacija ne smije nikome biti poligon za promociju i prodaju!

Ovaj stručni štab dobio je mandat da na najbolji mogući način pripremi reprezentaciju za baraž. Dobio je opće simpatije javnosti i niko nema pravo izigrati to povjerenje. Nikom, ma kako se zvao, reprezentacija ne smije biti rezervna opcija. U BiH je toliko kvalitetnih trenera, poput Džemala Hadžiabdića, Husrefa Musemića, Amara Osima, Senada Repuha, Mirze Varešanovića, Branislava Krunića, Elvira Baljića, Mladena Žižovića, Vlatka Glavaša, Kemala Alispahića.., koji bi rado pomogli Bajeviću da ostvari podvig. U bilo kojem svojstvu.

Ako bi NSBiH prihvatio opciju da treneri u reprezentaciji “tezgare” po klubovima, pljunuo bi na Centar za edukaciju i na stotine trenera kojima reprezentacija ne bi bila rezervna opcija. U situaciji kada reprezentacija još nema trenera golmana u stručnom štabu, kada je Slaven Musa Bajevićev asistent i selektor U 19, Ćustovićev odlazak ne bi predstavljao toliki hendikep. Šteta bi nastala ukoliko bi ostao u reprezentaciji. Zašto? Pa jednostavno, zato što svi treneri, zajedno sa selektorom i v.d. direktorom Zvjezdanom Misimovićem, izuzev Muse i Cvike, žive u inostranstvu.

(Sportske.ba)