PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Gračanica je jedna od čaršija u BiH gdje je rukomet sastavni dio života. Rukometaši Gračanice posljednjih sezona bilježe sjajne rezultate. Izborena ja evropska scena, tu je i sjajni reprezentativac Dino Hamidović, a nije isključeno da klub uskoro u vitrine donese i neki od trofeja.

Pored odličnih igara na parketu, tu je i sjajna publika, a rijetko se može naći utkamica kada dvorana u Gračanici nije puna.

Pored igrača, publike, jedan možemo reći i simbola RK Gračanica je mlada 17-godišnja Neira Mujić. Ova djevojka je veliki zaljubljenik u rukomet i naravno svoju Gračanicu.

Kako je jednoj djevojci biti “glavni” navijač, odnosno kako jedna djevojka gleda na sport i rukomet, Neira nam je opisala u razgovoru za Sportske.ba.

“Ljubav prema rukometu,je nekako došla sama od sebe.Iskreno,ni sama ne znam odgovor na to pitanje.Ali najviše sam rukomet pratila tokom mjeseca januara,to jest Europska ili Svjetska prvenstva. Tokom tih par sedmica, jako sam zavoljela rukomet i nastavila da ga pratim i u svom gradu, Gračanici”, rekla je Neira na početku razgovora za Sportske.ba.

Svaki stanovnik Gračanice, ponosan je na svoje rukometaše, a klub je postao neizostavni brend.

“Iskreno, jako je lijepo biti dio Gračanice i ove rukometne sredine. Kroz ovaj sport sam upoznala i puno prijatelja, tako da se često prije utakmice dogovaramo, pogađamo rezultate i družimo. Svaka utakmica se u Gračanici čeka sa velikim uzbuđenjem i gradom vlada euforija prije, a i poslije utakmice. Ljudi vole ovaj sport i klub i jako je lijepo. Često na ulici čujete ljude kako pričaju i dogovaraju se o rukometu. A ono što je meni najljepše je, što publiku ovog grada i kluba čini i muška i ženska publika i tako reći “raja” svih uzrasta, od onih najmanjih do onih najstarijih.”

Neira ne krije da je njenom društvu nekad neobična ta ljubav prema rukometu.

“Drugovima je u početku bilo veoma neobična moja ljubav prema rukometui nisu mogli vjerovati koliko ja volim taj sport. Vremenom su se navikli, tako da sad često diskutujemo o rezultatima, igračima i događanjima na rukometnim terenima.A što se tiče drugarica, njima je većinom moja ljubav prema ovom sportu i dalje nejasna. Jer, djevojke inače manje vole sport, ali kod mene je to malo drugačije.”

Za kraj razgovora, ova mlada djeovjka naglasila je da ima želju da upozna Nikolu Karabatića i Sandera Sagossena, ali također i da upozna selektora BiH Bilala Šumana i s njim razmjeni koju riječ o rukometu. Želja joj je i da jednog dana bude u rukometnim vodama kao sudija.

Gračanica je postala rukometni brand, a iz priloženog vidimo da nam kreira i nesvakidašnje priče sa sportskih i urkometnih terena.

PODIJELI