PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Na koncu tjedna čeka nas nastavak natjecanja u nogometnoj Premijer ligi, čeka nas tzv. „proljetni dio prvenstva“. Iskustveno gledano, nećemo vidjeti ništa spektakularno, vidjeti ćemo ispodprosječne i nezanimljive igre, lošu posjetu, blatnjave ledine, loše suđenje…
Iskrenom prijatelju našeg nogometa ove zime srcu je najugodniji pogled na sliku stadiona Grbavica, na Istočnu tribinu koja je primjer racionalnog i odgovornog ponašanja uprave, prijatelja i sponzora, na koncu i navijača. Nemali broj prijatelja nogometa. Željezničara napose, očekuje rekonstrukciju Južne tribine, očekuje zaokruženje jednog lijepog, ugodnog, komfornog, toplog i pristupačnog sportskog objekta.

Taj i takav stadion, osnovni je preduvjet kvalitetnog rada u klubu, veliki je motiv za dolazak na čiste, uredne i natkrivene tribine, a sve to skupa podstrek je igračima. Stoga je slika natkrivenog Istoka hit zimske pauze, puno ugodnija i zanimljivija od pretencioznih izjava sa drugoligaških priprema. Nova, umivena i glacnuta Grbavica moći će bez ikakva kompleksa ugostiti i izabranu vrstu, reprezentacija će bez ikakvih upitnika moći igrati u glavnom gradu.

Istovremeno, dok čekamo Južnu tribinu, intenzivno razmišljamo o rekonstrukciji Koševa, jer taj stadion mora biti dostojan imena (Asim Ferhatović Hase) kojeg nosi, radujemo se finiširanju radova u Vrapčićima, osluškujemo planove sa Bijelog Brijega, „šminkanje“ Bilinog polja… U Banjoj Luci ima još dosta posla, u Bijeljini također. Pod hitno treba srediti ruinirane dijelove Tušnja. Preporuka svima je da slijede Želju: malo po malo, tribinu po tribinu, stolicu po stolicu… U Bosni i Hercegovini nema novaca (netko će reći ima, ali su pogrešno kanalizirani), moramo biti skromni, ne smijemo težiti megalomanskim arenama. Naša stvarnost su ubave „bombonjere“ poput Grbavice.
Ti stadioni su nam važni za budućnost, jer na njima ćemo najbolje predstaviti naše potencijale, na njima ćemo moći opravdano sanjati Ligu Europe, na njima ćemo se potpunije veseliti i dostojanstvenije tugovati.

Trebalo bi nešto i o početku prvenstva reći, trebalo bi nešto i o Ligi nacija „nabaciti“, možda koju i o reprezentaciju prozboriti, ali današnje razmišljanje je prevagnulo – ono o stadionima! Kad njih „skockamo“ s puno više prava ćemo moći kritizirati, i s puno više meraka pisati panegirike!

PODIJELI