PODIJELI

Grčka je ispala sa Svjetskog prvenstva u košarci iako je u posljednjem kolu pobijedila Češku. Grci su slavili s 84:77, ali za prolazak među osam najboljih trebali su pobjedu od 12 ili više koševa razlike.

Odlučujući trenutak utakmice dogodio se pet minuta prije kraja kada je kod vodstva Grčke 67:57 isključen Giannis Antetokounmpo, najbolji grčki košarkaš i aktualni MVP NBA lige. Dobio je petu ličnu grešku zbog prekršaja u napadu.

“Giannis je došao na Svjetskog prvenstvo kako bi nam pomogao. Svaki dan je ginuo na terenu, ne samo tokom utakmica. Na kraju nije dobio poštovanje koje je zaslužio. Ovdje mislim na dva prekršaja u napadu koji su mu svirani, treći i peti. Ne može se to svirati takvom igraču, nevjerojatno”, razočaran je grčki selektor Thanasis Skourtopoulos.

Požalio se da sudije nisu štitile ni Nicka Calathesa koji je utakmicu završio s 27 poena.

“Calathes je još bolji primjer. Čovjek je igrao 37 minuta, u svakom napadu je imao loptu. Koliko je prekršaja dobio? Jedan! Može li neko objasniti to? Čovjek koji je cijelu utakmicu išao u prodore. Dvaput su ga faulirali na polaganju, sudije nisu ništa svirale. Giannisa su vukli barem 25 puta na ovom prvenstvu.”

Grci su se odlučili službeno žaliti. Traže kaznu za trojicu sudaca, ali i za one koji su ih delegirali.

Ranije je FIBA suspendovala s prvenstva sudije koji su oštetili Litvaniju u završnici utakmice protiv Francuske.

PODIJELI