PODIJELI

Dinamo godinama, preko svojih skauta prati svako dijete u BiH. I Hajduk, Rijeka i Osijek sve češće gledaju “preko plota” ne bi li ugledali novog Džeku.

Ajdin Hasić je tako “skeniran” u Banovićima, kojeg je snimio Marko Mlinarić, Dinamova legenda. Hasić je u Maksimiru pokazao svu raskoš.

Sada su Dinamovi “lovci na talente” u trci za još iednog dragulja. Iako je Hajduku pred nosom Amar Zahirović mogao bi karijeru nastaviti u Dinamu.

A, ko je Amar Zahirović?

Ima samo trinaest godina. Nogometnu abecedu savladao je u “Bambiju”, u školi čiji je vlasnik Enes Mešanović, nekadašnji as Slobode, te devetka nekoliko domaćih i inostranih klubova.

Zahirović je iz Tuzle dobio poziv da bude gost Hajduka na nekoliko utakmica. Potom je poslan na “usavršavanje” u Vodice, gdje je briljirao na svakoj utakmici. Treneri Hajduka pratili su svaki vikend nadarenog Amara, a “narandžasti meteroalarm” upaljen je kada je u Vodice stigao poziv iz Maksimira. Ljetos je Zahirović otišao u Maksimir i oduševio trenere mlađih uzrasta. Miroslav Davidović, jedan od trenera “modrih” nije štedio komplimente na račun brzonogog Zahirovića.

Vrata Maksimira širom su mu otvorena. Koliko god je Amar oduševljen tretmanom u Maksimiru, ipak je upitno da li će ga put voditi ka Poljudu ili Zagrebu. Naime, Amarov otac Muho, “fan” je Hajduka.

I njegov klupski trener Marko Kartelo, nekada vrsni nogometaš u superlativima govori o Amaru.

“Zahvalan sam svim trenerima s kojim sam radio. Posebno Enesu Mešanoviću i trenerima u “Bambiju”. Od njega sam puno naučio. Ipak. Najviše sam napredovao i naučio kod Marka Kartela. Sjajan je trener i čovjek i s njim je milina raditi”- kaže super talentirani Zahirović.

Igra u Vodicama, ali prati igre svog prijatelja Muhameda Buljubašića, s kojim je putovao iz rodnih Džakula do Tuzle. Snivali su zajedničke snove kako će jednog dana igrati u velikom klubu. Amar je i na “radaru” selektora mlađih selekcija u NSBiH. Da li će Amar stopama Hasića, Radonje, Menala, te nove zvijezde Dinama Amera Gojaka ili će na Poljud, znat će se za koji mjesec. Do tada će se senior Muho Zahirović “peći na tihoj vatri”.

(E.R./Sportske.ba)

PODIJELI