PODIJELI

Piše: S.M.

Raste napetost između selektora reprezentacije Maroka Vahida Halilhodžića i trenera Houcine Ammoute.

Ovaj posljednji je tzv. nacionalni selektor i vodi brigu o igračima iz domaćeg prvenstva koji mogu konkurisati za najjaču reprezentaciju.

Izvori bliski savezu otkrivaju da se dva trenera “ne slažu oko nekoliko pitanja i čini se da njihova kohabitacija više nije moguća”.

Nesuglasice su nastale zbog spiska igrača koji je, prema informacijama iz medija, naš trenera pocijepao. Riječ je o spisku igrača koje je 52-godišnji Marokanac izabrao iz domaće lige.

“Ne postoji sukob između nacionalnog menadžera Vahida Halilhodžića i “selektora domaćeg prvenstva” Houcine Ammoutea. Svatko je odgovoran za svoj odabir. Dvojica trenera se poštuju i rade prema unaprijed definiranom rasporedu, a ocjenjuju se prema postavljenim ciljevima“ objašnjavaju iz Saveza.

Halilhodžića i Ammoutu “nadgleda” predsjednik Saveza, Fouzi Lekjaa, koji je ujedno i “predsjednik komisije nacionalnih timova“.

– Nacionalni tim lokalnih igrača predsoblje je A selekcije tako da Halilhodžić ima zadnju riječ, navode mediji.

Marokanska nogometna federacija (FRMF) ne želi intervenirati, već drži svoju neutralnost, s obzirom na to da svaki od dvojice trenera ima svoje ovlasti.

– Uloga federacije je da olakša zadatak trenerima i da upravljaju logističkim aspektom u interesu svih – rekao je Fouzi Lekjaa predsjednik marokanskog Saveza i dodao:

– Vahid Halilhodžić ima svoju viziju i ništa ga ne remeti da nastavi saradnju sa s Houcineom Ammoutom. Činjenica da je izabrao Mustapha Hadjija da posmatra selekciju tokom prvenstva Afričkih nacija (CHAN) u okviru je njegovih nadležnosti, kaže predsjednik.

Legendarni bosabskohercegovački trener nakon kratkog odmora u Parizu, vratio se u Maroko. U savezu smatraju da nesuglasice između dvojice trenera nisu toliko velike kako mediji sugeriraju.

Cilj Vahida Halilhodžića je da kvalifikuje reprezentaciju za naredni Afrički kup nacija te za sljedeće Svjetsko prvenstvo. Bh. stručnjak ima za cilj usaditi kulturu pobjede među igračima nacionalnog tima, što je uspio sa Alžirom.