PODIJELI

Razgovarao: Semir TIKVEŠA

Za portal Sportske.ba je govorio fudbaler Veleža Haris Ovčina. Ovaj bivši fudbaler Željezničara i hrasničkog Famosa već četvrtu sezonu brani boje Rođenih i to sa mnogo uspjeha. Ovaj krilni napadač je jedan od najzaslužnijih što se Velež uspio vratiti u Premijer ligu, te je u ove četiri godine postao miljenik navijača. Ističe kako je na početku bilo veoma teško, ali su se stvari promijenile:

Kad sam tek došao to je bio jedan baš težak period i teška situacija kako za Velež kao klub, tako i za igrače i navijače. Ispali smo iz lige, velika dugovanja i još mnogo negativnih stvari. Čak mi je ostala jedna situacija kada sam dolazio u klub da potpišem ugovor i nisam mogao naći prostorije kluba, pitao sam jednog čovjeka da mi pokaže a on meni kaže ”Ma šta ćes tamo sinko ovdje ništa ne funkcioniše”, što pokazuje da je tako teško bilo da su i ljudi gubili vjeru u bolje sutra. Al zahvaljujući novoj upravi, navijačima i igračima koji su prošli kroz ovaj težak period Velež se izdigao na jedan zavidan nivo i sad smo sigurno jedan od stabilnijih klubova u ligi.

Prošle godine si bio povrijeđen, koliko očekujes u nastavku sezone, možeš li se ponovo nametnuti treneru?

-Pa eto zadesila me ta nezgodna povreda metatarzalne kosti i bio je to jedan psihički težak period. Trenirao sam i u tom periodu na sve načine da ne bi na mene ta povreda ostavila veliki trag. Na meni je da radim i da se trudim, jer svaki pošten rad se vrati. U dosadašnjoj priči sa šefom sam dobio do znanja da vjeruje u mene i da vidi da mogu dosta doprinijeti ovoj ekipi.

Koliko je Dudić unaprijedio Velež, i koliko su igrači zadovoljni njegovim pristupom igri i treninzima?

to se tiče trenera ja imam samo riječi hvale. Prvenstveno od treninga koji su na vrhunskom nivou do nekog prijateljskog odnosa sa igračima. Siguran sam da možemo od njega puno naučiti i unaprijediti svoje igračke kvalitete.

Koliko je teško kao igrač uspjeti u našem fudbalu?

-Pa teško je radi mnogo faktora, slaba infrastruktura, slab rad sa mladim igračima, finansijski problemi u klubovima što sigurno otežava razvoj igrača.

Od kako si stigao u klub jedan si od miljenika publike, koliko ti znači podrška sa tribina?

-Pa to mi je uvijek drago čuti prvenstveno iz razloga što nisam iz Mostara, a osjećam se kao da sam domaćin. Bio sam tu kad niko nije htio biti, tacnije, od nula do sada. I navijači su sigurno prepoznali te neke moje poteze kako na terenu tako i van njega. Ja im se ovim putem zahvaljujem i probati ću im se svojim igrama odužiti za tu podršku koju mi pružaju.

Kakva su očekivanja u drugom dijelu sezone, koji je Veležov plan u nastavku?

-Pa iskreno mislim da sad imamo jednu vrlo kvalitetnu ekipu. Na svakoj poziciji imamo par igrača koji mogu dosta toga da donesu. Tako da se dobro spremimo i da nas posluži zdravlje mislim da možemo puno toga uraditi. Ništa se ne treba obećavati ali mogu reći da ćemo davati svoj maximum a rezultati će nam sami sve govoriti.

Dugoročni plan Veleža, kada možemo očekivati borbu za vrh tabele?

-Ako se ovim putem klub nastavi dizati mislim da cemo ubrzo moci gledati neki novi Velež koji ce imati ozbiljnu ulogu sledece sezone.

Podsjetimo, Haris Ovčina je u prošloj sezoni postigao 9 golova i imao je 8 assistencija, te je uz fajića bio najefikasniji fudbaler tima.

(Semir Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI