PODIJELI

Dok čelnici Nogometnog saveza BiH, čine nadljudske napore, da se igra Premijer liga BiH, kao i ostale niže rangirane, posebna briga su im nacionalne selekcije. Razumljivo je da je u prioritetu “A” selekcija naše zemlje. Problem su svakako selekcije U-21 i mlađe. Upravo selekcija koja se počela formirati u Zenici Januara ove godine, koju su činili omladinci rođeni 2003-2004. godine, koji igraju u omladinskim selekcijama zemalja Evrope i SAD-a, kao i nekolicina igrača iz naše zemlje trebala je imati provjeru (kamp) u Junu ove godine. Na žalost, zbog poznate pandemije Korona virusa, kamp je otkazan. U toj selekciji je i ponajbolji omladinac, Haris Jašić, u SAD-A, koji trenutno nastupa za za “Seltik” i inače korijeni su mu u Ljutoj Krajini, tačnije Velika Kladuša – Bužim. Haris je svoju karijeru započeo u Texans (Teksans) tim pod nadzorom Neil Connoll( NIl Konol), koji je nekadašnji igrac EPL lige South Hampton ( Saut Hempton), gdje provodi četiri godine. Ovo je druga sezona kako je u Celtic ( Seltiku)treniran od strane Stephen Shirley ( Stiven Širli) . Stiven je svojevremeno igrao za za Nothingem Forrest (Natingem Forest). Gore navedene činjenice su nas natjerale da pozovemo tadašnjeg selektora ove selekcije gospodina Slavena Musu i raspitamo se, što će biti sa ovom generacijom_ Posebno nas je interesirala reprezentativna sudbina Harisa Jašića. U telefonskom razgovoru (14.09. u 20. 15 sati) dobili smo slijedeće odgovore:

– Te generacije mi je posebno žao! Zbog aktuelne situacije kandidati iz Evropskih zemalja i SAD-a, ne mogu doći u BiH na jedno okupljanje, gdje bi se izvršila selekcija i izabrali najbolji. Evo uskoro je planirana utakmica ove generacije sa susjednom Hrvatskom gdje će nastupiti momci iz BiH i dva iz Hrvatske. Posebno mi je žao što na jednoj utakmici neću moći da potvrdim svoje mišljenje o Harisu Jašiću (SAD) koji ima neviđen talent, inteligenciju, hrabrost i upornost. Po vokaciji je vezni igrač. Nadam se da će imati priliku 2021. godine da se dokaže. Planirana je utakmica sa Mađarskom. Ostaje da se vidi. Da ne zaboravim i drugog “Amerikanca” Ilhana Musliju, koji je zasigurno momak na koga treba računati. Ipak Haris je nešto posebno. Svakako da će selektori imati u vidu Jašiča i Musliju. Iaju sada odličnog trenera i ne sumnjam da neće biti daleko bolji nego što je to bilo u Zenici.

Kada smo nazvali putem vibera Harisa, javio nam se sav usplahiren. Jer je 13. 09. proslavio rođendan, kako on kaže: U najdražem dresu – dresu Bosne i Hercegovine”.

Kada smo mu rekli mišljenje selktora Muse, jednostavno je vrisnuo (tako smo bar čuli) od sreće. Nakon izvjesnog vremena nam je rekao u jednom dahu:

– Poželio sam se moje Bosne, grada gdje imamo kuću Bihaća i Une. Najviše, to moram priznati prijatelja koje sam upoznao u kampu Nogometnog saveza BiH u Zeneci. To vrijeme provedeno na treninzima kojim je rukovodio selektor, gospodin i to pravi gospodin Slaven Musa, za mene su nešto najljepše što sam doživio u životu. Ovdje u Americi biti pozvan u državnu selekciju, slave, ne samo članovi porodice i onaj tko je pozvan, već gotovo cijeli kvart pa i grad. Teško je to nekom objasniti u Bosni.

Novi trener u “Seltiku”, kao je raditi s njim?

– Tremer Širli je super. Njegove metode koje je donio iz engleske i ono što on traži meni u potpunosti odgovaraju. Lično osjećam da napredujem iz dana u dan i da ću spreman dočekati Januar 2021. godine.

Haris nije zaboravio trenere Musića, Zorana, Brašnića kojim šalje iskrene pozdrave i želje da nižu uspjehe ma gdje i u kojoj selekciji ili timu radili.

(E.H./Sportske.ba)

PODIJELI