PODIJELI

Kako je zbog virusa Corona prekinuto takmičenje u svim košarkaškim ligama BiH, a odlukom Košarkaškog saveza BiH ekipa ŽKK Konjic izborila opstanak u najvišem rangu takmičenja zamolili smo Nevena Pejkovića trenera košarkašica Konjica za osvrt na protekle sezone.

I predhodna sezona 2018/19. bila je veoma uspješna za naš klub. Nastupali smo u WABA regionalnoj ligi 4. put za redom i odigrali veliki broj utakmica istekli jedno veoma dobro iskustvo. Pred sami kraj te sezone odigrali smo završnicu prvenstva BiH u kategoriji kadetkinja gdje smo osvojili 3. mjesto. Osvajanjem 3. mjesta u Prvenstvu BiH za kadetkinja možemo reći da smo ponovili uspjeh iz sezone 2009/2010. godine kada smo također osvojili 3. mjesto ali u kategoriji pionirki, rekao nam je na početku Pejković.

Pored svih ti omladinskih takmičenja upustili smo u avanturu da igramo A1 ligu FBiH, gdje nam je plan bio napadnemo ulazak u najviši rang takmičenja, Premier Ligu BiH za žene, što nam je na kraju u uspjelo, naš klub ostvario je historijski plasman u Premier ligu BiH za žene. Moramo naglasiti da je ovo jedan veoma značajan rezultat za naš klub a i grad jer našu ekipu su nastupale igračice koje su igrale za kadetsku ekipu koja je osvojila 3. mjesto u Prvenstu BiH za kadetkinje.

S nestrpljenjem smo čekali početak sezone 2019/2020. i da za započnemo avanturu zvanu Premier Liga BiH.
U prvom kolu gostovali smo ekipi Slobode iz Novog Grada, gdje su naše djevojke ostvarile historijsku i veoma visoku pobjedu. Naš cilj na početku sezone je bio da se osigura opstanak u elitnom društvu što smo na kraju i uspjeli. U toku sezone skupljali smo iskustva, kako na terenu tako i van njega. Kroz mnoge utakmice igrali smo sa bivšim prvacima Evrope, ekipom ŽKK “ Jedinstvo “ iz Tuzle, zatim aktuelnim prvacima ŽKK “ RMU Banovići “ iz Banovići, zatim tu smo još za protivnike imali višestruke prvake BiH i ekipa se veliko košarkaškom tradicijom, ekimapa ŽKK “Mladi Krajišnik “ iz Banja Luke te ekipom KŽK “ Čelik “ iz Zenice. Naravno, bilo je i pobjeda i poraza ali na kraju jedno veliko iskustvo. Samim igranjem ovih utakmica stekli smo neka nova sportska prijateljstva, jer ranije nismo sarađivali sa nekim klubovima, pretežno iz razloga što je nama prioreitet rad sa mladim igračima. Moramo se pohvaliti da je naša ekipa imala najveću podršku, odnosno da je naša dvorana imala najveći broj posjetilaca u Ligi 12 BiH za žene. Također želimo naglasiti da je naša ekipa bila najmlađa ekipa u takmičenju te da naša ekipa ima i najmlađeg strijelca na jednoj utakmici u povijesti ženske košarke u Bosni i Hercegovini, a riječ je o Lani Kudović djevojčici koja je prije par dana napunila 12 godina, a u vrijeme postizanja svojih prvih poena Lana je imala 11 godina.

Na žalost svih klubova i igračica Liga 12 BiH za žene je prekinuta pojavom pandemije virusa Covid 19.
Na kraju razgovora trener Neven Pejković još je rekao: Naša ekipa se trenutno nalazi u kućama, prekinute su sve aktivnosti sa treninzima u sportskoj dvorani, pa formu održavamo treninzima u kući. Cilj od početka sezone je ostvaren, naša ekipa će i dogodine igrali elitni rang takmičenja. Kako poštujemo mjere nadležnih organa, boraveći u kućama, u to vrijeme pravimo planove za narednu sezonu. Nadamo se da će se sve ovo oko pandemije virusa Covid 19 završiti na najbolji mogući način i da se ubrzo vratimo na sportske terene i zaigramo najljepši sport.
Ovim putem bi htjeli da se zahvalimo PD “Igman” i Općini Konjic na podršci koju su nam pružili, i naravno svim našim navijačima koji su nas dolazili bodriti na utakmicama, te ih ovim putem pozivamo da to isto čine i naredne sezone.

Iz ŽKK Konjic apeluju na sve građane da budu odgovorni i ponašaju sukladno odlukama vlasti kako bi spriječili širenje virusa Corona, da zajedno pokažemo da mi to možemo, kako bi ponovo uživali u onome što najviše volimo, a mlade košarkašice Konjica su poručile da su u izolaciji kako bi se što prije mogle vratiti svojoj najvećoj ljubavi igri ispod obruča.

(Enver Nimanović/Sportske.ba)

PODIJELI