PODIJELI

Dinamo u posljednjem kolu takmičenja po grupama u okviru Lige prvaka na svom Maksimiru dočekuje jednog od glavnih pretendenata na trofej u najeminentnijem evropskom klupskom takmičenju. Pored spektakla koji je zagarantovan kada u goste dolazi moćni Manchester City, ova utakmica za Dinamo sa rezultatskog aspekta ima historijsko značenje.

U svojoj dugogodišnjoj historiji, Dinamo je četiri puta igrao u grupama Lige prvaka, dalje od toga nikad nije išao, a sada mu se pruža prilika da ostvari i to. Za ostvarenje takvog uspjeha, računica je vrlo jasna – Dinamo mora pobijediti Manchester City, a Shakhtar D. ne smije pobijediti italijansku Atalantu.

U takvom mogućem scenariju iz grupe bi dalje išli Manchester City i Dinamo, što bi predstavljao historijski uspjeh za Modre iz Zagreba. Čak i ako ne ostvari plasman u knock-out fazu Lige prvaka, ova utakmica značajna je jer bi mogla odlučiti i „barem“ o učesniku u Evropskoj ligi na proljeće. Da bi ostvario učešće u Evropskoj ligi Dinamo mora ostati treći u grupi, ali će i o tom raspletu dosta odlučivati utakmica između Shaktara i Atalante. No, pustimo matematiku…

Pored toga što ne odlučuju sami o svojoj sudbini, Modri će imati najteži mogući zadatak da pobjede jedan od najbolji svjetskih timova na svijetu – Manchester City. Istina, nekoliko faktora pred ovu utakmicu idu na ruku Dinamu, što bi im možda i moglo olakšati posao protiv popularnih Građana. Prva stvar, Manchester City je obezbijedio prvo mjestu u grupi, a drugo, Građani dolaze u Zagreb lišeni usluga nekoliko prvotimaca (Aguero, Fernandinho, Laporte, Sane, Stones). Spominje se da će i kapiten ekipe David Silva ostati na klupi, a i Raheem Sterling i Bernardo Silva bi prema najavama trebali biti pošteđeni za ovu utakmicu, jer već za vikend Manchester City čeka derbi sa Arsenalom. Sve u svemu, očekuje se da Pep Guardiola „promiješa“ ekipu pred gostovanje u Zagrebu.

Također, Manchester City se trenutno nalazi u određenoj krizi, o čemu govori činjenica da se pred gostovanje na Maksimiru desilo nešto što nije u posljednje četiri sezone, otkad je Guardiola preuzeo klupu – klub je izgubio dvije prvenstvene utakmice kući u jednoj sezoni. Naime, Građani su vezali dva domaća poraza protiv Wolvesa i Manchester Uniteda.

Prema svemu sudeći, Dinamo ima šanse pobijediti vjerovatno „šareni“ sastav Manchester Cityija. Motivacija vjerovatno neće biti na istom nivou obje ekipe. Od Dinama se očekuje da bude na 120% svojih mogućnosti, te uz rasprodan stadion Maksimir ostvari historijsku pobjedu.

Kapaciteti Maksimira su rasprodani već nekoliko dana unazad, što će biti sigurno od velike pomoći Modrima na putu ostvarenja svoga cilja. Trener Dinama Nenad Bjelica smatra da bi pobjeda njegovog tima ujedno bila i najveća u njegovoj trenerskoj karijeri. Hoće li se Nenad Bjelica uspjeti upisati zlatnim slovima u historiju Dinama, i da li će David srušiti Golijata, vidjet ćemo u srijedu od 19:00 sati na rasprodanom Maksimiru.

(Nedim Salihagić)

PODIJELI