PODIJELI

IO NFSBiH, donio je zvaničnu odluku da se prekinu sva fudbalska takmičenja u BiH i da se tabele proglase važećim prema plasmanu prije prekida zbog pandemije koronavirusa.

Tako je u konkurenciji fudbalerki SFK 2000 došao do historijske 18. titule prvaka, a historijski rezultat je ostvario i ŽF/NK Emina Mostar, koji je osvojio drugo mjesto i u drugoj sezoni u PLBiH se okitio titulom viceprvaka.

“Emina” je jedna zrela i pozitivna priča u bh. sportu. Većima stručnjaka smatra da bi mostarski klub trebao biti vodilja mnogim klubovima.

Klub je osnovan 2016. godine, a za četiri sezone je od Druge lige FBiH, došao do titule vicpervakinja države. U narednim sezonama Emina će sigurno biti konkurentna SFK 2000, a možemo reći i da ženski fudbal dobija jedan pravi derbi, koji čekamo godinama.

U mostarskom klubu se radi planski, precizno, bez žurbe, sa jasnom vizijom, koja bi se kroz naredne sezone mogla naplatiti trofejima.

Eminu su do historijskog rezultata predvodile: Indira Faković, Alma Isaković, Amra Isaković, Ana Bojanić, Sara Kreća, Đula Velagić, Elma Husić, Amela Kršo, Minela Gačanica, Maja Hrelja, Ilvana Begović, Andrea Čule, Dragica Denda, Marinela Lovrić, Irena Bjelica. Prvi dio sezone odigrala je i Emina Ćurović, dok je Frančeska Šimić, omladinska reprezentativka BiH zbog povrede propustila ovu sezonu.

Emina je svoje redove pojačala i Veronikom Terzić, reprezentativkom Hrvatske, što dovoljno govori o ambicijama Emine i u narednoj sezoni.

Ovome dodajmo da pored igračica ogromne zasluge pripadaju treneru ekipe Ziji Tojagi, kondicionom treneru Davoru Grabovcu, fiziju ekipe Samiru Bjeliću, doktoru Igoru Vujoviću i predstavnici kluba Ivoni Knezović. Predsjednica kluba je Sevda Bećirović Tojaga, alfa i omega kluba, bez koje danas ne bi bilo ove sjajne priče iz Hercegovine.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI