PODIJELI

Kao i sva takmičenja u svim sportovima u BiH zbog pandemije koronavirusa su u prekidu, a neka su završena, tako je u odbojci. Krovni savez ovog sporta Odbojkaški savez Federacije BiH je proglasio završenim sva takmičenja .

A bh. reprezentativne selekcije ovog očekuju dva nastupa, nastup ženske seniorske reprezentacije u Srebrenoj ligi 2020 CEV. BiH je u grupi A, u kojoj su još Slovenija i Estonija. Po grupama se igra od 23. maja do 31. maja, a finalni dio od 06. juna do 14. juna, te Evropsko juniorsko prvenstvo za žene koje zajednički organiziraju Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ali, oba takmičenja su nezvjesna zbog pandemije koronavirusa .

– Kakva je trenutna situacija oko ova dva takmičenja, upitali smo Miloša Jelčića, izvršnog direktora Evropskog juniorskog prvenstva, predsjednika HOK Čapljine i predsjednika Odbojkaškog saveza FBiH .

”Ništa sa sigurnošću ne možemo tvrditi s obzirom na činjenicu da se prvenstvo treba održati u drugoj polovini avgusta i početkom septembra, ja se nadam da će do tada ove nedaće proći. Već sada mogu reći da je manje-više sve spremo što se tiče prvenstva. Na razini oba Saveza posao je shvaćen ozbiljno, tako da oko organizacije takmičenja nema dvojbi. S obzirom na to da je to kraj druge polovine ljeta, ja se iskreno nadam da će se Evropsko prvenstvo za juniorke održati prema planu i programu”.

Dakle, sudeći prema riječima izvršnog direktora prof. Jelčića, oko same organizacije ne bi trebalo biti problema.

Štoviše, ovaj dugogodišnji odbojkaš Čapljine ističe da je s ekipom uključenom u rad na organizaciji oba saveza “zadovoljstvo raditi”.

Podsjećamo, prema utvrđenom planu, domaćini takmičenja bit će gradovi Zenica iz BiH i Osijek iz Hrvatske. Takmičenje po grupama u oba grada treba početi 22. avgusta, a polufinale i finale igrat će se u Zenici 2. septembra.

Ugovor o organizaciji Evropskog odbojkaškog prvenstva za juniorke s Europskom odbojkaškom konfederacijom potpisan je poodavno. Prilikom potpisivanja ugovora Europska konfederacija za organizaciju je odobrila i nepovratna sredstva u iznosu od 100.000 eura, od kojih OS BiH ide 60.000, a Hrvatskom odbojkaškom savezu 40.000.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)