Connect with us

BH Reprezentacija

Hoće li Omeragić kao i Jakupović? “Kajem se…”

Objavljeno prije

,

Mladi nogometaš Zuricha Bećir Omeragić nije odlučlo slijediti primjer Dennisa Hadžikadunića i Anela Ahmedhodžića.

Iako je Zvjezdan Misimović, koji je bio zadužen za pregovore, slao signale da će Omeragić u budućnosti predstavljati BiH i da je pokrenuta procedura za dobijanje pasoša, na kraju je uslijedio preokret.

Omeragićevo ime se preko noći našlo na popisu selektora A reprezentacije Švicarske Vladimira Petkovića čiji je poziv i prihvatio. Poslije dugog razmišljanja navodno je presudila stabilnost koju Švicarci imaju u reprezentaciji, gdje se toliko često ne mijenjaju selektori, a vrijeme će pokazati je li na koncu donio pogrešnu odluku kao što je prije 12 godina bio slučaj sa golmanom Eldinom Jakupovićem.

On je za razliku od Omeragića najprije nosio dres mlade reprezentacije BiH.

“Bivši selektor Blaž Slišković mi je jasno rekao da mu nisam potreban i da ima svoja tri golmana na koje ozbiljno računa. Za mene je u tim godinama bilo bitno da igram za reprezentaciju, ali nakon tih riječi nisam imao mnogo izbora i prihvatio sam na kraju poziv iz Švicarske. Ipak, danas se kajem. Da sam zreo kao danas sigurno bih čekao svoju šansu, ali u tom periodu nije postojao neko ko bi me mogao najbolje savjetovati”, rekao je Jakupović prije pet godina.

Svejedno, Jakupović ništa ne zamjera Sliškoviću jer, kako kaže, svaki selektor ima svoj izbor i to mora poštovati. Na kraju je ostao samo na jednom nastupu za Švicarsku jer je u međuvremenu došao u sukob sa selektorom poslije čega su pozivi prestajali stizati.

Danas je Jakupović treći golman u Leicester Cityju.


BH Reprezentacija

Samira Hurem poslala pozive za historijski duel

Objavljeno prije

 

Autor

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine će u meču prve runde baraža za Svjetsko prvenstvo gostovati u Velsu.

Utakmica Vels-Bosna i Hercegovina na programu je 6. oktobra u 20:15 sati u Kardifu, a selektorka bh. tima Samira Hurem je pozvala sljedeće igračice:

Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Almina Hodžić (SFK 2000 Sarajevo), Indira Faković (Emina), Melisa Hasanbegović (Sporting, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Andrea Grebenar (Hajduk Split, Hrvatska), Gloria Slišković (SFK 2000 Sarajevo), Selma Kapetanović (ŽNK Split, Hrvatska), Andrea Gavrić (1. FC Köln, Njemačka), Ena Šabanagić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Arna-Bjørnar, Norveška), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Merjema Medić (Osijek, Hrvatska), Zerina Piskić (Emina), Amina Mujanović (Fortuna), Ena Taslidža (Eintracht Frankfurt, Njemačka), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo).

Igračice će se okupiti 3. oktobra u Zenici.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

BiH potvrđena u drugom šeširu, “Zmajevi” ne mogu igrati protiv jedne reprezentacije

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BiH

Žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo bit će održan 9. oktobra.

UEFA je objavila i iznimke kod žrijeba, a BiH neće moći igrati protiv Kosova iz političkih razloga. Iz istog razloga ne mogu se sastati ni Srbija i Kosovo, kao i Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina te Španija i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška. Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene najviše jednom od udaljenijih reprezentacija pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Kiprom.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kompjuterski izračun: U ovoj grupi BiH bi lako došla do plasmana na Evropsko prvenstvo

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: NS BiH

Devetog oktobra bit će održan žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Jedna stranica na Twitteru simulirala je žrijeb 1000 puta i na osnovu toga dobili su grupu sa najvećom vjerovatnoćom u kojoj se BiH može naći.

Prema toj simulaciji, BiH ima najviše šanse da igra sa Španijom, Armenijom, Kazahstanom i Litvanijom.

Bila bi to definitivno jedna od najlakših grupa za “Zmajeve”, koji se nalaze u drugom jakosnom šeširu.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE