PODIJELI

Pred start Svjetskog prvenstva 2018. malo ko je očekivao da će se na stadionu Lužnjiki u finalu naći reprezentacija Hrvatske. Pored neosporno jakog igračkog kadra, najveće zasluge za taj podvig pripadaju selektoru Zlatku Daliću.

Za kratko vrijeme Livnjak je postao glavna ličnost u Hrvatskoj, čak popularnija i od tadašnje predsjednice Kolinde. No, kako su svi elektronski i štampani mediji ispratili svaki detalj vezan za reprezentaciju “Vatrenih” što se tiče pomenutog Mundijala, mi ćemo se pozabaviti selektorom Zlatkom Dalićem, ali iz jednog drugačijeg ugla, a vezan je za detalje iz igračke karijere.

Zlatko Dalić rođen je 26. oktobra 1966. u Splitu, a fudbalsku karijeru je počeo u livanjskom Troglavu. Kasnije, put ga je odveo do nekoliko klubova: Hajduk Split, Cibalia Vinkovci, Budućnost Titograd, Velež Mostar, te Varteks Varaždin.

Naravno, nas najviše zanimaju detalji iz karijere Dalića dok je nosio dres mostarskog Veleža. Svi detalji koji slijede će biti u vidu statističkih podataka koji pokazuju najviše, te jedinstvenih retro sačuvanih fotografija autora teksta i koje se mogu vidjeti samo na portalu Sportske. ba.

– Zlatko Dalić je u Velež došao u ljeto 1989. iz titogradske Budućnosti.

– Interesantno, posljednju službenu utakmicu za Velež odigrao je upravo protiv Budućnosti, 8. decembra 1991. kada su “Rođeni” Pod Bijelim brijegom slavili sa 1:0.

– Kao igrač bio je vrlo pouzdan i radan, pokrivao je desnu stranu terena (ofanzivni bek i half), van terena miran, povučen i bio je omiljen među rajom.

– U Mostar iz Titograda Dalić je došao na insistiranje legende kluba – Salema Halilhodžića.

-Za Velež je debitovao 30. jula 1989. u Nišu na meču sa Radničkim

– Za “Rođene” je igrao od ljeta 1989. do decembra 1991.

– U dresu Veleža Dalić je upisao 56 službenih utakmica.

– Mada je bio odbrambeni igrač Zlatko je postigao i tri pogotka za Velež.

– Prvi gol u crvenom dresu Dalić je postigao “svom” Hajduku, 24. aprila 1990. na Poljudu, u 77. minuti meča.

-Pored gola Splićanima, Dalić je za Velež bio strijelac i protiv zrenjaninskog Proletera, te Radničkog iz Niša.

– Dalić se i danas sjeti Veleža, lijepih dana Pod Bijelim brijegom, ostao je u kontaktu sa nekadašnjim saigračima, a najviše sa čuvenim vezistom Mostaraca sa sredine osamdesetih – Anelom Karabegom. Preko Karabega do Dalića je stigao i Almanah – “Legendarni FK Velež Mostar”, autora Enesa Vukotića.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI