PODIJELI

Azmir Husić je bez dlake na jeziku. Direktan i konkretan! Jasan i glasan. Rijetka i poželjna pojava u bh.nogometu, pa i sportu. S takvom reputacijom dobio je značajnu podršku naroda i ušao u federalni parlament. Što je najbolja potvrda njegovog načina rada, sportske i životne filozofije.

Iako je dosta posvećen svom biznisu, te tradicionalo, najvećem na ovim prostorima “narodnom iftaru”, Husić brine za budućnost Tuzla City, kluba kojeg je iz kantonalne lige doveo u elitni razred.

Husić je u intervjuu za Sportske.ba govorio o ambicijama Tuzle, o spornim licencama, o Mirzi Varešanoviću, Milenku Bošnjakoviću…

Može li se desiti da Tuzla igra u Evropi?

Sportski gledano, Tuzla nije izborila poziciju koja vodi u Evropu, ali nije ni Radnik. Ako Željo zbog “tehničkog” propusta nije dobio licencu, onda ni Radnik ne može biti povlašten, pa ni bilo koji drugi klub.

Tuzla je dobila licencu, vi ispunjavate taj uslov. Jeste li spremni da igrate, ako se dese neke promjene?

Tuzla je ispunila sve tražene uslove zbog čega smo i dobili licencu. Nažalost, mi nismo na sportskom polju izborili rezultat za Evropu. Ako bi bilo nekih promjena za evropske nastupe, Mladost je na tabeli ispred nas. Mi smo u redu, ali nismo opterećeni.

Angažirali ste novog trenera. Pretpostavljam da vam se, kao vrlo poželjnoj sredini, ponudilo dosta trenera. Zašto Bošnjaković? Koji, istina, slovi kao vrlo vrijedan, ambiciozan trener, fajter?

Bošnjaković je takav kakvim ste ga opisali. Osim toga mi smo dosta uspješno sarađivali nekoliko godina. S Milenkom smo “preskočili” nekoliko rangova. Kasnije su nam se putevi razišli, i evo nas opet zajedno.

Mirza Varešanović je opstankom Tuzle u Premijer ligi ostvario svojevrsni podvig. Vaše mišljenje o Varešanoviću…

Mirza je odlično odradio posao. Što smo planirali to smo ostvarili. On se umorio od svega. Varešanović je trener gospodin, mangup, s finim manirima. Kao trener opravdao je naša očekivanja. Nemam niti jednu zamjerku na njegov rad! Naprotiv, mogu samo najpozitivnije reći za Varešanovića.

Kakve su ambicije Tuzle u novoj sezoni? Vjerovatno ćete podići letvicu još više?

Neki su moju prošlogodišnju izjavu “da je važno biti ispred Zrinjskog” pogrešno shvatili. Samo je, izgleda Sarajevo, znalo šta sam htio reći; prvaci su i osvajači kupa. Tuzla ima ambicije stabilizirati se u Premijer ligi, potom praviti put prema Evropi. Vidite primjer Mladosti, koja je duže od nas u Premijer ligi, s jasnim ambicijama, ali nije lahko izboriti Evropu. Mi smo dosta uradili na organizaciji kluba i na tome ćemo i dalje raditi. Sportski sektor je u rukama Samira Muratovića, nekoga ko ima veliko internacionalno iskustvo. Naša orjentacija bit će oslonac na mlade igrače, na talente iz našeg kantona.

Recite nam na kraju ko će od “Zmajeva” biti na iftaru u Konjević polju?

Svi su dobro došli. Reći ću vam da smo pozvali Vedu Ibiševića, Miralema Pjanića, Edina Džeku, ali su svi spriječeni. Vedo čeka prinovu u porodici, Mire ne igra protiv Finske, pa će kasnije doći na okupljanje, a Džeko završava transfer u novi klub”- izjavio je za Sportske.ba Azmir Husić.

R.S. (Sportske.ba)

PODIJELI