PODIJELI

Kampovi bh.dijaspore daju rezultate. Na jednom od njih u Evropi je “otkriven” i afirmisan Benjamin Hadžić, član Hannovera i omladinski bh.reprezentativac.

Potencijalnih bh.reprezentativaca ima po cijelom svijetu. Posljednjih godina u Americi najviše. Kamp NSBiH koje organiziraju entuzijasti, treneri s najvišim stručnim referencama svake godine lansira neko novo ime. I sada je Husref Musemić, koji je bio gost Murata Alibašića i njegovog “teama” bh.javnosti predstavio nekoliko istinskih dragulja. Oni su već u bilježnicama bh.selektora koji vode mlađe državne selekcije.

Na jednom od takvih prijašnjih kampova bljesnuo je dječak Almir Mujčinović. Kojeg u Americi svi znaju po nadimku “Ami”, koji raskošnim znanjem, potencijalnom, spretnošću prevazilazi svoje vršnjake.

U Americi je Ami zaradio epitet “nasljednik Zlatana Ibrahimovića”. Pohvale Nenada Vidakovića, bivšeg asa Sarajeva najbolja su potvrda da stasa novi Zmaj.

” Dugo nisam vidio tako veliki potencijal, kao što je Almir Mujčinović. Igra čak za dvije, pa i tri godine stariji uzrast. Ima sve predispozicije da uz kvalitetan rad, izraste u vrsnog napadača” ne štedi Vidaković komplimente na Amijev račun.

Da se doista radi o super talentiranom napadaču, potvrdile su igre na državnom prvenstvu u Americi, na kojem je bh.nogometaš briljirao.

Najprije je kolosalnom igrom, golom i asistencijom svom timu omogućio nastup u kvalifikacijama, potom u dvije utakmice i dva gola, bio najzaslužniji za dva trijumfa njegove ekipe Scot Galagher.

Igre u kvalifikacijama, te nacionalnom prvenstvu, osigurale su Amiju mjesto među pet najboljih napadača do 16.godina u Americi. Prošle godine je bio najbolji napadač za uzrast 15.godina. Za tim srednje škole, iako kao četrnaestogodišnjak, nastupao je protiv igrača starijih tri, pa i četiri godine. I nije mu smetalo da bude uvjerljivo najbolji igrač, postigavši 16.golova, uz sedam asistencija na 21 odigranoj utakmici. Ove je sezone za Galagher nastupao kao petnaestogodišnjak i ostvario impresivan skoro. Odigrao je 21 utakmicu, postigao 19 golova, uz osam asistencija. I u ovoj konkurenciji nastupali su, uglavnom osamnaestogodišnjaci ili godinu dvije mlađi. Ami je već nominovan za narednu godinu kao najbolji napadač u svom uzrastu. Sve su to brojke i reference, koje govore o kakvom se potencijalu radi. Kada jedan dječak s petnaest godina igra Nacionalno prvenstvo, u konkurenciji starijih bude u top pet, jasno je zašto se skauti najvećih evropskih klubova otimaju za njegovu “punomoć”.

“Almir je postigao sve upornim radom, ali i savjetima i dodatnim radom s Nenadom Vidakovićem. Koji je, prije svega, veliki čovjek, potom i trener. Moram pomenuti i agenta Almira Hadžića, koji Amiju otvara vrata Bundeslige”, kazao je Damir Mujčinović, otac bh.dragulja iz Amerike.

Vedad Ibišević, Dženaldin Hamzagić, Rijad Kobiljar, Elvir Ibišević, Dźevad Hamzić.., samo su neki od bh.igrača, od kojih su neki ostvarili vrhunske karijere, koji su iz Amerike novim generacijama trasirali put do reprezentacije. Mujčinović je na najboljem putu da nastavi tamo gdje je Vedo stao.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI