PODIJELI

Košarkaški klub Igokea ima namjeru da igra završnicu prvenstva BiH iako je ranije odlučeno da propusti ovu sezonu.

Velika prašina digla se pred početak sezone oko nastupa aleksandrovačke ekipe u Ligi BiH jer su pojedini članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH ranije donijeli odluku da šampion mora igrati prvenstvo bez obzira na to u kojem međunarodnom takmičenju još nastupa. Ipak, Igokea je izgubila finale plej-ofa od Zrinjskog i nije šampion tako da nju ta odluka nije doticala, a u pravilniku nigdje nije pisalo da učesnik ABA lige mora igrati i ligaški dio prvenstva. To je navelo čelnike jedinog ABA ligaša iz BiH da odustanu od takmičenja i u Ligi za prvaka kojoj su se ranije redovno pridruživali, a sada imaju želju da ponovo budu dio završnog dijela.

– Plan prije sezone bio je da Igokea igra završnicu i to hoćemo da ispoštujemo. Neke stvari koje su se desile prije početka sezone, o kojima javnost sve zna dovele su do ove situacije koja nije u interesu košarke. Sada, pravno gledajući, Igokea bi trebalo da bude kažnjena, a s druge strane na svaku odluku možemo se žaliti i dobiti spor jer pravilnici nisu doneseni na vrijeme i u skladu sa statutom KS BiH – izjavio je tim menadžer Igokee Siniša Kovačević.

Vjeruje da je dijalog i kompromis moguće ostvariti naročito nakon promjena u rukovodstvu Saveza.

– Da ne bi ulazili u bespotrebne birokratske probleme narednih dana obavićemo razgovor sa svim članovima upravnog odbora KS BiH i iznijeti naše prijedloge. Vjerujemo da će oni imati sluha i prihvatiti kompromis. Obavljajući i funkciju u Savezu znam da je poslije dolaska Mirze Teletovića na mjesto predsjednika mnogo drugačija situacija. Znam da se sa njim može sjesti i pričati o svemu i da će on uraditi sve što je u interesu košarke – izjavio je Kovačević koji u KS obavlja funkciju direktora reprezentacije.

Slična situacija desila se i u rukometu gdje je Izviđač koji je igrao regionalnu SEHA ligu odbio da igra utakmice ligaškog dijela prvenstva BiH i poslije dosta rasprave odlučeno je da se priključi u play-offu.

PODIJELI