PODIJELI

Svjetska rukometna federacija IHF će testirati nekoliko novih pravila koja će se primjenjivati sljedeče sezone i koja će ubrzati igru.

Navedene izmjene će se testirati u narednih pola godine, a ukoliko prođu testove, već u narednoj sezoni bit će upisana kao zvanična izmjena međunarodnih rukometnih pravila.

Tri se pravila odnose na pasivnu, gađanje golmana u glavu i kretanje sa centra nakon postignutog gola.

– Što se tiče pasivnog napada, nakon podignute ruke biće smanjeno sa šest na četiri prije nego li se označi pasivan napad. – Sudija neće morati pokazivati crveni karton igraču koji je pogodio golmana loptom u glavu, već je kazna dvije minute.

– Kod početnog udarca nakon postignutog gola, igrač neće morati stajati na srednjoj liniji, nego bilo gdje u srednjem krugu definasnog prečnika. U isto vrijeme, početno bacanje se može izvesti dok igrač koji trči, bez zaustavljanja. Prilikom izvođenja početnog bacanja niti jedan protivnički igrač ne smije stajati u srednjem krugu, ali može stajati u neposrednoj bilzini kruga.

– Izmjena pravili oko početnog bacanja mogla bi imati i uticaj na igru sedam na šest, obzirom da će se povećati rizik, da će protivnička ekipa postići gol odmah nakon što je ekipa sa sedam igrača postigla gol, a da se u međuvremenu sedmi igrač i golman nisu uspjeli zamjeniti.

Naime, IHF je počeo raditi na ovim pravilima nakon što je na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, istraživanje pokazalo da je 80% ispitanika, odnosno, 16 od 20 trenera glasalo protiv pravila sedam na šest u napadu.

PODIJELI