PODIJELI

PIŠE: Haris Zilić

Portal Sportske.ba nastavlja priču o rukometnoj legendi bivše SFRJ i BiH, gospodinu Mirsadu Efendiću.U drugom djelu, Mirsad nam je pričao o svojim prvim rukometnim koracima.

Od rodne Bijeljine, preko Sarajeva, RK Mlada Bosna, sve do RK FAP Priboja, koji je za Efendića bio prvi veliki iskorak u karijeri.

“Rođen sam 1944. godište u Bijeljini. Sa deset godina, tačnije 1954. sam prešao u Sarajevo sa pordicom. Doselili smo u naš glavni grad”, predstavio se Mirsad na početku razgovora za Sportske.ba.

Počeo je igrati u RK Mlada Bosna kao gimnazijalac, a prvi trener je bio Aco Savić.

“Igrao sam rukomet u Mladoj Bosni. Iz Mlade Bosne otišao sam u Priboj 1965. Dan prije smo igrali protiv ekipe iz Pljevalja, gdje su me zapazili iz Uprave FAP Priboj. Na toj utakmici sam odigrao dobro. Kada sam došao kući, završio sam maturu i kada sam završio, zatičem telegram. Pisalo je da dođem u Priboj”,ispričao je Efendić svoje početke za Sportske.ba.

FOTO: Efendić u dresu RK FAP Priboj

Prisjetio se tih trenutaka u Priboju, koji su ostavili bitan pečat u igračkoj karijeri.

“Predsjednik kluba iz Priboja je bio Nurija Strujić. Tad sam se prvi put razdvojio od roditelja braće. Bili su uslovi fenomenalni. Dočekali su me na sjajan način. Spremili su opremu, ljudi iz kluba su bili ljubazni.

FOTO: RK FAP Priboj

Način na koji je putovao u Priboj bio je specifičan.

“Putovao sam ćirom. Krenuo sam ujutro iz Sarajeva, a u Priboj sam došao u dva sata. Iz kluba su me dočekali na željezničkoj stanici. Tu je bilo i navijača, masa ljudi. Cijenili su me kao igrača Mlade Bosne.”

U Priboju se zadržao tri godine.

“Vratio sam se u Sarajevo. U Priboju sam bio tri nepune godine. Klub je bilježio sjajne rezultate i ušli smo u Prvu saveznu ligu.”

U trećem serijalu naše priče Mirsad će nam govoriti o dolasku u Sarajevo nakon Priboja.

PODIJELI