PODIJELI

Fudbalske selekcije Španije i Italije večeras su na Wembleyu u Londonu odigrale polufinalni susret Evropskog prvenstva. Nakon boljeg izvođenja penala u finalu Eura je Italija.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici imala je Španija u 25. minuti susreta, kada je Dani Olmo bio najbrži na odbijancu, ali njegov udarac je sjajno odbranio Donnarumma. Iako je bilo poluprilika, naglasili bismo još samo jednu situaciju u prvom poluvremenu.

U samom finišu prvog dijela, u 45. minuti susreta Emerson nije iskoristio priliku koju mu je pružio Insigne, te je pogodio prečku gola Simona. Na odmor se otišlo bez pogodaka.

U drugom poluvremenu ponovo prva ozbiljnija prilika pred golom Italije. Oyarzabal je uputio odličnu loptu koju je Busquets šutirao, ali je ponovo na visini zadatka bio Donnarumma. A onda u 60. minuti najljepši trenutak do tada na susretu. Federico Chiesa je sjajno pogodio između dva protivnička fudbalera, Simon nije imao šansi.

Španija je pokušavala do kraja susreta, bilo je opasnih situacija pred golom Italije, ali su Azzuri uspjeli čuvati vodstvo, sve do 80. minute susreta, kada je rezervista Alvaro Morata presudio Italijanima. Morata i Olmo su nadigrali kompletnu odbranu Italije i nakon duplog pasa napadač Španije je pogodio za 1-1. Do kraja regularnog toka ostalo je neriješeno, pa se otišlo u produžetke.

U produžecima su i jedni i drugi igrali dosta oprezno. Španija je nešto više napadala gol protivnika, ali rezultat se nije mijenjao. Nakon boljeg izvođenja penala Italija je slavila pobjedu i plasirala se u finale Evropskog prvenstva. Donnarumma je skinuo penal Morati, što je presudilo na kraju.

PODIJELI