PODIJELI

Kult ličnosti u svijetu fudbala postoji i danas nad imenom – George Best. Legendarni napadač Manchester Uniteda i reprezentacije Sjeverne Irske, mogao je sve s loptom, činio čuda, ali mnoge kontroverze u javnom životu (droga, žene, alkohol) su ga spriječile da postigne i više, pa je zbog toga poprimio i loš oreol nad svojim imenom, epitet za sva vremena – najveći propali talenat u historiji fudbala.

Malo je poznato da je i sarajevski Željezničar imao svoju verziju Georga Besta. Njegovo ime je Fikret Mujkić – Pike, koji je u svoje vrijeme bio velika nada jugoslovenskog fudbala i po mnogima jedan od najboljih fudbalera sa ovih prostora, ali značajniju karijeru nikada nije napravio.

U stilu Georga Besta, napadaču Želje su od lopte draže bile druge stvari, poput žena, tuča i alkohola, a njegov nestašluk čak je opjevan i u pjesmi “Probušeni dolar” – kultnog sarajevskog benda “Zabranjeno pušenje”. Priču o Firketu Mujkiću i njegovm dogodovštinama van terena donosio je i čuveni sportski list “Tempo”, što će se vidjeti u daljem tekstu uz nekoliko vrsnih fotografija tog vremena.

Mujkić i Miss Jugoslavije

Grijesi mladosti se opraštaju, Mujkićev nemirni duh i žeđ za pustolovinom ocijenjena je u “Željezničaru” kao prolazna epizoda koja se javlja u onih ličnosti kojima karakter nije još potpuno formiran. I slučaj s Fikretom Mujkićem tako je ocijenjen pa se Mujkić, kome je smanjena kazna, nakon iskrenog kajanja opet našao u stroju.

U idućoj sezoni tačno je dolazio na treninge, marljivo je vježbao i stekao Ribarovo povjerenje. U novom prvenstvu briljirao je na mjestu lijevoga krila – s Bajevićem, Santračem i Zambatom, borio se za naslov strijelca, pružao je odličnu igru i našao se i u notesu selektora Rajka Mitića, koji je od Ribara tražio mišljenje o Mujkićevu ponašanju. U toj sezoni 1968/69. Mujkić je doživljavao svoje najljepše dane jer se često nalazio na užem popisu kandidata za nacionalnu momčad.

I kad je trebalo da svoj talent pokaže na terenu, opet se dogodio novi eksces, i to na stadionu, pred očima drugova, koji su mu poslije okrenuli glavu. U septembru se igrao sarajevski derbi, Koševo je bilo dupkom puno, a “Željezničar” je vodio jednu od svojih najtežih bitaka za naslov prvaka. Na poluvremenu utakmice izbio je “puč” – u svlačionici su braća Mujkići i Sprečo otkazali poslušnost treneru, pale su teške riječi i Pike se u nastavku utakmice nije pojavio na terenu.

Sarajevo je pobijedilo suparnika sa 2:1, a Mujkića su suigrači optužili za izdaju kluba u kome je ponikao. Nova afera je snažno odjeknula u sarajevskim sportskim krugovima i otvoreno se govorilo da je Mujkić to namjerno uradio jer je želio da skine Željezničarov dres i prijavi se za Sarajevo!

Kad je pukla vijest da je na pomolu brak Fikreta Mujkića s miss Jugoslavije 1969. Radmilom Živković, svi su vjerovali da će Pike napokon postati nogometni velemajstor. Kad uplovi u bračnu luku, mislili su, postat će i zrela ličnost i kompletan sportaš.

I dok su mnogi listovi u zemlji objavljivali fotografije sa svadbe ljepuškastog Fikreta i ljepotice Radmile, već se govorilo kao je taj brak promašen i kako će biti kratka vijeka. Tako je i bilo.

“Željo” bez Mujkića

Ubrzo nakon toga Mujkić je prestao da nosi dres “Željezničara” i odlučio da obuče sivomaslinastu uniformu. Poslije svih peripetija vezanih za Mujkića, “Željezničar” je odlučio da ga pusti da promijeni boje, s tim, naravno, da pri tom dobije kao odštetu barem dio onoga što je investirao u njegov razvoj. Fikret Mujkić je otišao u vojsku u Požarevac, a klub je dobio ponudu i “Partizana” i “Dinama”, koji su željeli da tog talentiranog nogometaša vide u svojim redovima. Predstavnici “Dinama” pronašli su zajednički jezik sa “Željezničarom” i Mujkić je potpisao ugovor s klubom s Maksimira.

“Dinamo” se nadao da će njegovi napadi postati ubojitiji s dolaskom Mujkića, koji je oduševio svojom igrom u dvoboju s “Nacionalom” iz Montevidea. U međuvremenu je Mujkić – koji je služio vojni rok u Požarevcu, ali često boravio u Beogradu – sklopio novo poznanstvo – igrom sudbine opet s jednom Radmilom, također poznatom u javnosti.

Pjevačica zabavne glazbe Radmila Karaklajić pronašla je u Fikretu Mujkiću pravog čovjeka i njihova veza je označena kao nova ljubav dvoje mladih koji nisu imali sreće u prvom braku. Na sve strane pljuštale su izjave kako je pitanje dana kad će se Fikret i Radmila II vjenčati, kako odlično odgovaraju jedno drugome i kako se neizmjerno vole.

Međutim, od braka nije bilo ništa. Kad je bio na vojnom dopustu u Sarajevu, Fikret Mujkić je u jednom lokalu na Benbaši, koji drži bivši bokserski as Agmet Zagorica, došao u sukob s nekadašnjim klupskim drugom Enverom Hadžiabdićem.

Tek što se završila tuča na Benbaši, Mujkić je sproveden u vojni zatvor, ali ne zbog incidenta u kafani, nego zbog opravdane sumnje da je u dosluhu s izvjesnim osobama (među kojima je osumnjičen i njegov otac Ramiz) krivotvorio dokumente kojima mu je vojna obaveza zbog uzdržavanja oca skraćena na godinu dana. Mnogo peripetija je bilo u životu jedne od najvećih nada jugoslovenskog fudbala sa početka zlatnih sedamdesetih. Nikada nije ispunio očekivanja i predviđanja fudbalskih stručnjaka.

Fikret Mujkić – Pike karijeru je završio tamo gdje je i počeo u Željezničaru, a igrao je još za zagrebački Dinamo, NAC Bredu i Panathinakios. Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije nastupio je pet puta, ali je zato upisao 45 nastupa za U21 reprezentaciju i 23 nastupa za olimpijsku reprezentaciju.

( M. St. /Sportske.ba )

PODIJELI