PODIJELI

Dušan Bajević, najozbiljniji je kandidat za novog selektora BiH. Legendarnom Bajeviću će NFSBiH navodno ponuditi da vodi reprezenatciju u dvije utakmice baraža, sa mogućnosti produženja ugovora.

Sigurno da je Bajević, persona sa jednom od najboljih biografija od svih kandidata za selektora BiH.

Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova. U prvom timu Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke.

U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974.

Rekorder je po broju postignutih golova u jednoj reprezentativnoj utakmici, u meču protiv Venecuele postigao je pet pogodaka ( 14. juni 1972. godine, Jugoslavija-Venecuela 10:0).

Nakon igračke, započinje i vrlo uspješnu terenrsku karijeru.

Karijeru fudbalskog trenera u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita. U AEK se, kao trener, vratio 1988. godine i iste sezone je sa ovim klubom osvojio titulu prvaka Grčke, prvu za AEK poslije 10 godina.

AEK je pod Bajevićevim vodstvom prvak Grčke bio još tri puta, uzastopno (1992, 1993, 1994). Bajević je 1997. postao trener Olimpiyakosa, s kojim je iste sezone osvojio titulu prvaka Grčke, a 1999. „duplu krunu“, prvenstvo i Kup.

Poslije Olimpiyakosa kratko se zadržao u solunskom PAOK-u sa kojim je osvojio Kup Grčke 2001. godine. Poslije je u još dva navrata trenirao AEK i jednom Olimpijakos.

Bio je trener i beogradske Crvene Zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.

Sigurno da bi imenovanje Dušana Bajevića na mejsto selektora BiH odjeknulo i u svijetu, a ne zaboravimo da je Bajević jedan od najzaslužnijih uz Ivicu Osima, za spas b h. fudbala i izlazak iz krize, kada je FIFA zaprijetila našem savezu.

PODIJELI