PODIJELI

Inicijativa Novice Todorovića legende džudo sporta: pomoć svim našim veteranima u čitavoj Bosni i Hercegovini

Džudisti su još jednom pokazali da čak i u trenucima kada se čitav svijet bori protiv nevidiljivog i podlog protivnika, virusa COVID 19, ne odustaju već odgovaraju i ovom životnom izazovu, solidarno i organizovano.

Na inicijativu Novice Todorovića legende džudo sporta na našim prostorima i člana UO DŽK Crvena zvezda, pokrenuta je akcija pomoći našim najiskusnijim takmičarima, našim veteranima na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine.

– Drago mi je da smo se okupili oko ideje a sve u želji da pomognemo našim veteranima, onima koji su nekada branili klupske ili reprezentativne boje na radost svih nas. Oni su kao sportisti donosili sreću u domove svih naših. Mi sada želimo da pokažemo da pamtimo njihove uspjehe i da nisu zaboravljeni. Želio bih da istaknem da je ovu akciju podržao i Ivan Todorov, nekada naš veliki šampion a sada predsjednik Džudo saveza Srbije kao i čitav Upravni odbor Džudo kluba Crvena zvezda- rekao je Novica Todorović.

Odgovarajući i ovom životnom izazovu, solidarno i organizovano, a poštujući sve mjere i preporuke medicinskih radnika, pomoć će stići na adrese svih džudista, penzionera u Bosni i Hercegovini.

-Kažu mi moji prijatelji džudisti nismo mi penzioneri, već veterani- rekao je kroz osmeh Novica Todorović. -Sjećam se ekipe koja je branila boje Zenice one sezone kada smo pobedili i Bosnu i Želju. Od te ekipe koja je brojala 14 boraca, sada nas je na strunjači ostalo samo troje. Ovo je odlična prilika da se jsetimo i Zlate Nikolić koja je 1972. osvojila prvu državnu medalju za Bosnu i Hercegovinu u okviru SFRJ ali i drugih naših izvrsnih džudista kao što su Ahmet Beba, Karlo Prskalo, Sulejman Hadživegića, Nihada Velića i mnogih drugih.

Novica Todorović ističe da se mnogo ljudi dobre volje među kojima su i nekadašnji džudisti iz Bosne i Hrecegovine, već priključili akciji. Akciju će logistički u Bosni i Hercegovini voditi trofejna porodica Majdov, Dragan Božović, Nihad Velić i Sulejman Hadžibegić.

-Telefon mi neprestano zvoni. Svi su na nogama jer svi žele da pomognu u ovoj prije svega pozitivnoj priči. Već su nam se priključili Džemal Hadžić moj prvi trener, Želimir Vučković osnivač džudo sporta u BiH, Safet Milavić iz Mostara, Željko Zadro iz Mostara, Igor Antić iz Pariz, Milanko Mučibabić, Senad Mehićević, Milan Jokić iz Kanade, Slavko Marić iz Doboja, Sabaha Bajrić iz Sarajeva, Zlatan Resulbegović iz Danske, mag Ljubiša Trgovčević, Mladen Šošić doktor iz Švajcarske, Stevan Popović iz Australije, Admir Smajić, nekada džudista a poslije prvotimac, fudbaler Želje koji je sada uspešan biznismen u Nemačkoj, Radoslav Rundić iz Londona, Srećko Ćulo iz Holandije, Dragan Kusmuk, Predrag Ivanović- Kinez iz Nemačke, Vojo Gavrilović iz Austrije, Čedo Vukšić iz Švedske kao i poznata imena iz sportskog, kulturnog zabavnog života iz Bosne i Hercegovine. Kako se još uvijek sjećamo svakog meča kao da je jučer bio, tako budite sigurni da nikoga nećemo izostaviti- zaključio je Novica Todorović.

Kusturici počasno zvanje majstora džudoa

Emir Kusturica dobitnik je počasnog zvanja majstora džudoa -crnog pojasa.

-Emir Kusturica je veliki ljubitelj džudo sporta. Odlučili smo da mu uručimo ovo počasno zvanje jer je pre svega odlično savladao padove što je osnova našeg sporta. On je prekinuo snimanje i došao na dodelu, toliko poštuje i voli džudo- rekao je Novica Todorović.

PODIJELI