PODIJELI

Mlada, vrijedna, ambiciozna, Antonia Čivljak je među najperspektivnijim rukometašicama u regiji. Rukomet je naučila u svojoj rodnoj Puli, a sjajne igre su je lansirale u Lokomotivu Zagreb. Neizostavan je faktor i u mlađim selekcijama Hrvatske.

Pored rukometa, Antonia je uspješna i na fakultetskom polju, a pored svih obaveza, izdvojila je vremena za intervjuu za portal Sportske.ba.

“Počela sam trenirat rukomet u 7. osnovne na nagovor profesora iz tjelesnog jer sam se izdvajala od ostalih po talentu. Išli su mi sportovi s loptom oduvijek. Posebno bih izdvojila rukometnog trenera Nedjeljka Lalića koji vjeruje u mene od prvog rukometnog treninga”, rekla je Čivljak na početku razgovora za Sportske.ba.

Antonia je imala velike simpatije prema sportu, a rukomet nije bio jedini.

“Uz rukomet me jako zanimalo bacanje koplja i kugle u čemu sam osvajala prva mjesta, te su me stalno zvali u atletiku. Također uz rukomet mi je velika ljubav olimpijsko dizanje gdje bez profesionalnih treninga imam rezultate iste profesionalkama, pa sam dobijala pozive od više trenera da bi me htjeli trenirat i od mene napravit prvakinju u dizanju. Ali dizanje utega i atletika su ipak ostali hobiji dok je rukomet glavni.”

Zadovoljna je postignutim, a posebno ponosna činjenicom što je član reprezentacije Hrvatske.

“Zadovoljna sam postignutim sama igra u Lokomotivi za mene je veliki uspjeh, ali to je vjerujem samo početak. Ponosna sam sto sam bila učestali član hrvatske reprezentacije do juniorki, a sad čekam poziv za nastup za seniorke. Mlađa sam dosta od ostalih cura u seniorskoj reprezentaciji tako da sa time ne žurim previše ali naravno da bi voljela dobit poziv.”

Stizali su pozivi iz Njemačke i Španije.

“Vidim se u velikom klubu uskoro, imam već nekoliko poziva iz Njemačke i Španjolske, ali prioritet je završit fakultet za godinu dana i onda otici igrat vani.”

Sportski uzori su Hrvat i Makedonac.

“Sportski uzor mi je oduvijek bio Renato Sulić. Divim se svakom njegovom pokretu u napadu i njegovoj snazi. Također uz njega dodala bi Stojančeta Stoilova zbog istog razloga.”

Želja nema, a rukomet u Hrvatskoj prema riječima prvotimke Lokomotive nije baš sjajan.

Nemam nekih neostvarenih želja koje sam mogla ispunit jos sam mlada i na dobrom sam putu da ostvarim sve što sam zamislila. Nažalost rukomet u Hrvatskoj je slab. Vladaju samo Lokomotiva i Podravka dok su drugi klubovi nažalost slabi protivnici i nadam se da će se to u budućnosti promjenit.

Vjeruje u ozbiljne rezultate reprezentacije Hrvatske.

“Reprezentacija Hrvatske se dosta pomladila i na dobrom je putu za ostvarivanjem nekih ozbiljnijih rezultata samo treba vremena.”

Pored silnih obaveza, rijetko prati rukometna dešavanja u regiji i šire.

“Zbog fakultetskih obaveza nemam vremena za pratit rukomet u regiji iskreno ne pratim ni ligu prvaka žene. Zanimljiv mi je muški rukomet gdje je puno grublja igra.”

Bez podrške porodice ništa ne bi moglo.

“Podrška na mom sportskom putu je moja porodica, a pogotovo moj tata koji prati sve moje rezultate. Naravno uspjeh želim prvenstveno zbog sebe, porodice, ali i mog prvog rukometnog trenera Nedjeljka Lalića koji vjeruje u mene od prvog rukometnog treninga.”

Antonia Čivljak je rođena 1999. godine, igra na poziciji pivota, a interesantno da je pored rukometa svirala i klavir, što je jedna svakako zanimljiva situacija.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI