Connect with us

Ostalo

INTERVJU – ZERINA SULJIĆ: Odbojkašica ŽOK “Smeč” i jedna od najljepših sportiskinja u BiH

Objavljeno prije

,

Razgovarao: Haris Zilić

Da se može biti uspješan u sportu i ostalim društvenim sferama, primjer je 23 – godišnja djevojka iz Srebrenika, Zerina Suljić.

Zerina je odbojkašica ŽOK Smeč Lukavac, a pored toga, ova mlada djevojka je i šesta godina medicinskog fakluteta i još je semestar dijeli od titule doktorice. Za osam dana proslavit će svoj 24.rođendan.

No, ovdje nije kraj. Za Zerinu mnogi kažu da je i jedna od najljepših sportiskinja u Bosni i Hercegovini, a mi smo mi imali priliku da sa Zerinom obavimo malo opširniji intervju u kojem smo se doatkli svega pomalo.

#????????

Objavu dijeli ???? Medicine (6th year ???? ????‍????) (@zerinasuljic)

Odakle ljubav prema sportu u ovom slučaju odbojci?

– Ljubav prema sportu je počela još od mog djetinjstva, kada se počela javljati ta nezasita istraživačka radoznalost koja me je poticala da probam neke nove stvari. Moje slobodno vrijeme je bilo ispunjeno raznim sportskim aktivnostima, a ponajviše odbojkom koja mi je jednostavno prerasla u naviku i bez koje više nisam mogla. Vremenom se stvorila veoma jaka emotivna veza između nas, tako da nisam ni u kom trenutku pomislila odustati od sporta i sportskih aktivnosti. Iako sam uvijek znala da je moja najveća ljubav medicina i da su mnogi odustali od sporta baš zbog težine koju nosi taj fakultet. Ja sam pokušala i dokazala svima da se može spojiti nespojivo. Sada sam šesta godina Medicinskog fakulteta u Tuzli i u roku završavam studij. Za svih ovih godina uspjela sam se profesionalno baviti odbojkom, stizati na sve moguće treninge i utakmice i ujedno biti jedan od najboljih studenata na Medicini. Mogu slobodno reći da mi je sport izgradio osjećaj za timski rad i veću želju za uspjehom što me je dodatno motivisalo kako u sportu tako i na fakultetu.

Ciljevi u daljoj karijeri?

– Za sada se još bavim profesionalno odbojkom, i moji planovi su da nakon što završim faks nastavim se baviti odbojkom, ali rekreativno i onoliko koliko mi obaveze budu dozvoljavale.

Ko je vaša najveća podrška?

– Moja najveća podrska su moji najbliži koji su bili tu uz mene uvijek i bez kojih ne bih sigurno uspjela.

Kako sebe motivišete pred utakmice?

– Svaka sezona je za mene jedno novo iskustvo, tako da sam već na početku sezone motivisana ciljem koji sam sebi postavila. A pred samu utkamicu motivišem se skupa sa svojim timom. Pošto sve ovo gledamo sa neke pozitivne strane, želimo da prije svega naučimo nesto novo kao i da sklapamo nova prijateljstva. Također dodatni motiv nam je da osjetimo taj takmičarski duh i želju za pobjedom kao i taj nevjerovatan osjećaj nakon pobjede.

Neostvarena želja?

– Mislim da sam za sada sve svoje želje ostvarila, a za period koji slijedi ću se potruditi da ih što više ostvarim.

Citat koji je na vas ostavio jak dojam?

– Ne dozvolite da danas odete kući sa – istim strahovima, istim nedoumicama, istim uvjerenjima, istom neodlučnošću i strahom od novog. Neka vaši razlozi za dolazak, ne postanu vaši izgovori po odlasku.

Vaš komentar na cijelokupnu situaciju u BIH sportu?

– U našoj zemlji se veoma malo ulaže na razvoj svijesti o važnosti i uticaju sporta na mlade ljude . I krivce ćemo uvijek traziti u nedostatku finansija i u problemima u kojima se naša država trenutno nalazi, a zapravo smo mi ti koji smo odgovorni za takvu situaciju. Trebamo se svi aktivirati i svojim sopstvenim primjerom pokazati čari sporta i koliko prednosti fizicka aktivnost nosi sa sobom. Na takav način ćemo najbolje potaknuti i druge ljude da se počnu baviti nekim sportom.

Za vas kažu da ste jedna od najljepših sportiskinja u BiH, kako se nosite s tim epitetom?

– Pa kažu da iako ljepota zrači izvana, taj osjećaj zapravo dolazi iznutra. Tako da ako je čovjek sretan i pun samopouzdanja onda takav dojam ostavlja i na okolinu.

Neka poruka za kraj za sve mlade koji se bave sportom?

– Shvatajući važnost fizičke aktivnosti i svih pozitivnih stvari koje nam sport dnosi želim da potaknem sve mlade ljude da se počnu baviti sportom i da istraju u tome. Pružite sebi priliku da pokažete svoje natjecateljske sposobnosti, i pokažite i dokažite šta sve možete i za šta ste sve sposobni.

Ostali sportovi

Memnun Idžaković – legendarni šuter britkog pera

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Arhiv/Federalna.ba/Screenshot

Legendarni Memnun Idžaković osim što je bio odličan rukometaš, bio je sjajan novinar. Imalo se svašta, pri brojnim susretima na sarajevskim ulicama i okupljalištima raje, pričati sa Idžakovićem, o starim ali i aktuelnim sportskim događanjima, no ova bh. rukometna legenda nikada nije željela davati zvanični intervju. Diktafon, mikrofon, kamera nikada nisu smjeli biti upaljeni.

„Imam svoje razloge. Vi svoj posao radite, ja to cijenim. Pa dobro znate da i sam to volim raditi, pisati, ali nemojte me, nikada intervjuirati. Al’ šta god Vam trebalo, savjet ili bilo šta, tu sam“, za života je govorio Memnun Idžaković, čovjek koji nam je donio prve popularne „Starke“ u bh. prijestolnicu, a njegovi savremenici pričali su da je bio jedan od najvećih koje smo imali.

„Memnun Idžaković je bio veliki igrač, sjajan šuter. Znao sam mu ‘skinuti’ po tri penala na utakmici, pa mi se znao svetiti četvrtim, gađajući me direkt u glavu”, kaže Abas Arslanagić.

„Memnun Idžaković je naš najbolji igrač kojeg smo ikada imali. Na njegovim leđima je nastao i opstao naš rukomet. Meni je bila velika čast i zadovoljstvo što smo zajedno igrali. Nažalost, kod nas kada neko umre, kao da nikada nije postojao“, kaže Gordan Žigić Žiga.

I u pravu je nekadašnji Idžakovićev saigrač Žigić. Jer, Delibašića, Ferhatovića, Idžakovića se sjetimo samo kad su njihove godišnjice smrti… Iako su to naše istinske legende, Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Jer, odigrati na hiljade utakmica i postići preko 10.000 golova, tu statistiku nikada ne smijemo zaboraviti. A tu rukometnu historiju je upravo pisao legendarni Memnun Idžaković.

Često smo se susretali i u legendarnom sarajevskom FIS-u, gdje bi svojevremeno sam Idžaković na treningu znao loptom sto puta zaredom pogoditi isto mjesto. Svi njegovi savremenici kažu, Memnun je igrao za raju, volio je zabaviti i publiku i sebe. Duhovitosti mu nikada nije nedostajalo.

U svojoj rukometnoj karijeri nastupao je za Mladu Bosnu i Željezničar. Za reprezentaciju bivše nam države odigrao je svega trideset i devet utakmica. Nažalost, u Münchenu 1972., kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju, nije ga bilo. Inače, mogao je mnogo više, ali kažu da ga je plahovita narav itekako koštala. Međutim, Idžaković se nije želio mijenjati. To je bio on.

Nakon igračke karijere, postaje vrsno novinarsko pero, bez dlake na jeziku. Novinarsku karijeru započeo je 1974. godine, a nakon tri mjeseca njegovi mentori u „Oslobođenju“ su kazali:

“Treba ga čuvati, njegovati, sjajan je, ima osebujan stil, jezgrovitu rečenicu, zanimljiv način interpretacije sportskih događanja.”

Legendarni Memnun Idžaković umro je u 66. godini života, 25. oktobra 2008. godine, a svojevremeno Rukometni savez BiH je organizirao prijateljske utakmice sa reprezentacijom Crne Gore u Sarajevu. Te dvije utakmice su odigrane u čast preminulih bh. rukometaša: Memnuna Idžakovića, Momira Galića, Jefte Perišića, Rusmira Delahmetović i Gorana Čengića.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Nastavi čitati

Ino fudbal

Džekin restoran ostaje zatvoren

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Kosmo.at

Edin Džeko pored fudbalske karijere, gradi i ugostiteljsku karijeru, ali čini se da ona ide malo teže nego što je to bio slučaj sa fudbalom.

Kapiten reprezentacije BiH je ljetos otvorio luksuzni restoran u Dubrovniku, a isti je zatvoren tokom jeseni. Bilo je najavljeno da će restoran Ezza raditi preko zimskih praznika, ali to neće biti slučaj, saopšteno je na Facebook stranici restorana.

– Dragi gosti. Naš restoran će ponovo biti otvoren u proljeće 2022. godine. Iako smo imali veliku želju da budemo s vama tokom zimskih praznika, to bi u ovim teškim vremenima bio veliki izazov. Radujemo se ponovnom susretu, poručeno je iz ovog restorana.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Preminuo dugogodišnji sportski novinar Zlatan Rašidović

Objavljeno prije

 

Autor

Dugogodišnji sportski novinar Zlatan Rašidović, preminuo je danas u Sarajevu u 47.godini života.

Rašidović je najveći dio novinarske karijere proveo u sportskoj redakciji dnevnog lista Oslobođenje, gdje se zadržao skoro dvije decenije. Bio je vanjski saradnik portala Al Jazeere Balkans.

Rašidović je pisao i za mostarski Dnevni list, vodio razgovore sa fudbalskim asovima, zatim za interview.ba – osvrte na fudbalske i rukometne događaje, intervjue za dnevnik.ba, te Bordo fan, magazin navijača Sarajeva.

Objavio je knjigu “Velikani bh. sporta” koja sadrži 35 intervjua na portalu Al Jazeere u periodu od oktobra 2017. do novembra 2019. godine.

Zlatan Rašidović će ostati upamćen kao veliki profesionalac, posvećen poslu, dobronamjeran kolega, omiljen u novinarskim krugovima.

Mjesto i datum dženaze Zlatana Rašidovića bit će naknadno objavljeni.

Nastavi čitati

AKTUELNO