PODIJELI

Čim je ždrijeb spojio Modre s klubom iz Bergama, koji domaće utakmice igra u Milanu, odmah su se mnogi kojima je Dinamo u srcu počeli pripremati za invaziju na San Siro.

Poklopilo se mnogo toga, ne samo da se očekivalo kako bi susret s Atalantom mogao biti ključan u borbi za europsko proljeće, ne samo što je Milano najbliži od tri grada u kojima Dinamo gostuje, već taj grad, a i Atalanta kao klub, uživaju kultno mjesto među Dinamovim ultrasima. Sjećamo se, u Bergamo su 1990. išli prvi put masovno izvan bivše države.

Tada su Bad Blue Boysi preuredili legendarnu Piazzu del Duomo i okolne kafiće, Milano je tada prvi put zapamtio hrvatske navijače. Drugi put, 15 godina kasnije, na San Siru su travnjak bakljama pokrili navijači hrvatske reprezentacije. Tako da, svaki put kad su hrvatski navijači došli u Milano, bio je ‘dernek’.

No, naravno, ne pričamo ovdje samo o najekstremnijim Dinamovim navijačima, zbog kojih će Milano sigurno biti u stanju pripravnosti, već i o ‘običnim’ navijačima, Dinamovim poklonicima manjeg temperamenta, prijateljima igrača, njihovim obiteljima… Već prije nekoliko semica smo čuli kako mnogi Dinamovi nogometaši imaju dosta narudžbi za ulaznice za tu utakmicu, teško da će ih sve ispuniti. Ako, recimo, znamo da je Mario Gavranović rodom iz obližnjeg Lugana i da je kao dječak išao na San Siro na utakmice, onda možemo pretpostaviti koliko će u Milano doći i Dinamovih navijača iz tog kraja. Nedvojbeno, Modri će na San Siru 26. novemnra imati snažnu podršku nekoliko hiljada svojih navijača.

A hoće li ih oni odvesti do pobjede, prve pobjede na gostovanju kod jednog talijanskog kluba u historiji u službenoj utakmici? Znao je Dinamo u prijateljskim susretima pobjeđivati, primjerice, Genou, Reggianu ili baš Milan na San Siru (1:2) kad je Dražen Ladić obranio kazneni udarac Ruudu Gullitu. Pamte se te pobjede i danas, međutim u takmičarskim utakmicama Modri se s Apenina nikad nisu vratili s pobjedom. Zadnji put kad nisu izgubili u Italiji, odigrali su 0:0 upravo s Atalantom u tom meču 1990. Nakon toga pamte se porazi 1:3 od Milana, 0:2 kod Parme ili 1:2 kod Udinesea, te nedavno u Ligi prvaka 0:2 kod Juventusa u Ligi prvaka.

Međutim, niti ranije, otkad postoje europska klupska natjecanja, Dinamo nije u Italiji nikoga pobijedio. Fiorentina je bila kobna dvaput (0:3, 1:2), dvaput i Torino (1:1, 1:3), još jednom Milan (0:1), Bologna (0:0), Perugia (0:1). Jedino je tih 2:2 protiv Juventusa u sezoni osvajanja Kupa velesajamskih gradova (1966./67.) bilo dovoljno za ukupan prolaz.

Izvor: Sportske novosti

PODIJELI