Connect with us

BH Reprezentacija

Irfan Durić: “Zeljković uredno dobio vizu, neće putovati iz drugog razloga”

Objavljeno prije

,

Foto: UEFA

U razgovoru za Avaz, potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH Irfan Durić istakao je da je predsjednik NS BiH Vico Zeljković uredno dobio vizu za Sjedinjene Američke Države.

– Predsjednik Saveza je dobio vizu za ulazak u Ameriku, ali smo preraspodijelili obaveze, rekao je Durić i dodao:

– U Nionu je 16. decembra izvlačenja grupa Lige nacija, a 18. decembra naša reprezentacija igra prijateljsku utakmicu sa SAD u Los Angelesu.

– Uspjeli smo dogovoriti sastanak s predsjednikom UEFA-e Čeferinom oko terena, odnosno poboljšanja infrastrukture bh. klubova, tako da će predsjednik biti na čelu delegacije koja ide u Nion – rekao je Durić.

Razlog odustajanja od puta Vice Zeljkovića u Los Angeles zapravo nije viza.

– Ne, nije… Svim članovima Izvršnog odbora NSBiH, koji su aplicirali u Ambasadi SAD u Sarajevu, odobrena je viza… Mi smo aplicirali za američke vizu prije dva mjeseca, a tada nismo znali termin izvlačenja grupa Lige nacija. Tek kasnije smo saznali da je to 16. decembar, a utakmicu smo zakazali dva dana kasnije… Zbog toga smo napravili dogovor oko preraspodjele obaveza. Ipak, jako je važno da predsjednik Saveza ode u Nion i dogovori ubrzavanja poslova oko izgradnje terena. To nam je sada maksimalni prioritet. Imamo odobrena sredstva za tri terena, ali pokušavamo da dobijemo za njih šest u idućoj godini. Da se nekako iščupamo iz ovog gliba. Tereni u zadnjem jesenjem kolu su zaista bili neuslovni, katastrofa – zaključio je Durić.


BH Reprezentacija

FIBA umjesto Bjelorusije ubacila bh. reprezentaciju na Evropsko prvenstvo

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FIBA

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uvrstila je žensku juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo A divizije.

FIBA je, nakon vojne agresije na Ukrajinu, odlučila suspendovati sve košarkaške reprezentacije Rusije i Bjelorusije iz takmičenja pod svojom ingerencijom.

Tako su mnoge zemlje profitirale od ove odluke, a među njima i Bosna i Hercegovina. Tačnije, profitirala je ženska juniorska reperezentacija BiH.

“Stiglo je pismo iz FIBA u kojem se traži od Košarkaškog saveza BiH da potvrdi učešće U-18 ženske reprezentacije na Evropskom prvenstvu A divizije, odnosno popuni mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon eliminacije Bjelorusije. Naravno da nisu dugo trebali čekati naš odgovor. Ovo je zaista izvanredna vijest. Učinit ćemo sve da reprezentaciji osiguramo kvalitetne uslove za nastup na najvišem nivou, kao i uvijek”, ističe generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Riječ je o grupi D u kojoj su još Francuska, Njemačka i Izrael, tako da naše djevojke očekuje težak posao.

Evropsko prvenstvo A divizije igra se u Grčkoj od 6. do 14. augusta.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

NS BiH: Evo kako možete kupiti ulaznicu za utakmicu sa Finskom

Objavljeno prije

 

Autor

Nogometna A reprezentacija BiH 4. juna otvorit će Ligu nacija B divizije susretom protiv Finske u Helsinkiju.

Tim povodom, NS BiH navijačima je podijelio informacije o ulaznicama.

Obavještavamo sve navijače Bosne i Hercegovine da ulaznice za gostujući meč UEFA Lige nacija sa Finskom, koji je na programu 4. juna u 18:00 sati na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, mogu kupiti putem linka:

https://www.lippu.fi/eventseries/name-3136457?affiliate=hl1


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Čak četiri utakmice Zmajeva u deset dana u junu!

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BiH

Kada padne zavjesa na klupska takmičenja širom Evrope, za fudbalere nema mnogo vremena za odmor. Treće izdanje UEFA Lige nacija počinje u junu, a finale je planirano za juni 2023. godine.

Zbog Svjetskog prvenstva koje će biti igrano u novembru i decembru ove godine, reprezentacije će u junu odigrati čak četiri kola Lige nacija.

Kao i prethodne sezone i ovo izdanje najmlađeg UEFA-inog reprezentativnog takmičenja sastoji se od tri lige sa po 16 timova i četvrte lige sa 7 reprezentacija. Lige A, B i C podijeljene su u četiri grupe po četiri reprezentacije, dok Ligu D čine dvije grupe (jedna sa četiri, a druga sa tri reprezentacije).

U svim ligama, timovi će igrati sa svim selekcijama u grupi po dva meča, po jedan na domaćem i gostujućem terenu u junu i septembru 2022. godine.

Četiri pobjednika grupa iz Lige A izboriće plasman na završni turnir koji je planiran za juni 2023. godine, a pobjednici grupa iz ostale tri lige plasiraće se u viši rang za sljedeću sezonu Lige nacija. Ekipe koje zauzmu posljednje mjesto u grupi u ligama A i B idu u nižu ligu sljedeće sezone, dok će posljednje ekipe iz Lige C igrati plej-aut u martu 2024. godine sa ekipama iz Lige D, prenosi Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Naša reprezentacija će igrati u grupi 3 Lige B, a protivnici će joj biti Finska, Rumunija i Crna Gora.

Raspored utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine:
04.06.2022. – Finska – Bosna i Hercegovina
07.06.2022. – Bosna i Hercegovina – Rumunija
11.06.2022. – Crna Gora – Bosna i Hercegovina
14.06.2022. – Bosna i Hercegovina – Finska
23.09.2022. – Bosna i Hercegovina – Crna Gora
26.09.2022. – Rumunija – Bosna i Hercegovina


Nastavi čitati

NAJČITANIJE