PODIJELI
Jedne večeri sam skoro doživio srčani. Ležao sam na klupi u parku pokraj jezera, ma ne sjećam se gdje sam bio. Znao sam da se moram trgnuti, ispričao je Klose koji je igrao sa Hajrovićem i Vrančićem.
Počeo sam piti s 13 godina, započeo je svoju ispovijest igrač Norwicha Timm Klose, Švicarac koji je prije nekoliko godina igrao sa Izetom Hajrovićem. On je za službenu stranicu svog kluba povodom Dana mentalnog zdravlja ispričao sve o problemima s kojima se susretao dok se pokušavao probiti kao igrač, ali govorio je i o tome kako unatoč respektabilnoj karijeri koju je izgradio i dalje ga muči pitanje “što napraviti sa životom”.
– Zaglavio sam u alkoholu. Počeo sam piti kada sam imao samo 13 godina. Svi su mi prijatelji bili nešto stariji pa su oni redovito pili i pušili različite stvari. Bila je to loša ideja, ali i ja sam sve to radio s njima – ispričao je Klose. – Uvijek sam želio postati nogometaš, igrao sam u mladom pogonu Basela, ali imao sam problema u školi. Na kraju svake školske godine sam se mučio, izbacili su me iz tri škole, a ja sam većinu vremena bio pijan. Školske odmore sam provodio pušeći cigarete. Jednostavno sam uvijek bio u nekom svom svijetu, sanjario sam, nikada zapravo nisam bio prisutan – otvorio se nogometaš kojeg su kao mladića poroci skoro skupo koštali.
– Jedne večeri sam skoro doživio srčani udar. Završio sam na nekoj klupi u parku pokraj jezera, ma ne sjećam se ni gdje sam točno bio. Bio sam sam. Ujutro sam se probudio još uvijek ‘nacvrcan’ i samo sam pomislio: Uredu, sad se stvarno moram trgnuti – rekao je Klose koji je sa 16 godina upoznao djevojku koju je kasnije i oženio. Buduća supruga mu je puno pomogla u tim trenucima, uspio je usredotočiti se na karijeru, ali priznaje da i dalje ima problema s emocijama i psihom. Nakon utakmice jecao u očevom naručju Prisjetio se utakmice u kojoj je Norwich njegovom greškom primio gol u zadnjoj minuti. Nakon posljednjeg zvižduka, jecao je u očevom zagrljaju. – Izlazio sam s terena i samo sam si ponavljao da moram ostati sabran, da samo trebam otići s travnjaka, a kada ostanem sam, mogu se slomiti u suzama. Otac je stajao na tribinama, uspio sam ostati sabran dok sam prolazio pokraj njega, osjećao sam se toliko snažno. On mi nije rekao ništa, samo me je zagrlio – a ja sam briznuo u plač. Onda sam se zapitao: “Pa što mi je? Zašto mi se ovo događa? Nisam napravio ništa loše, uvijek sam svakoga gledao kao prijatelja, uvijek sam pozitivno razmišljao” – ispričao je Švicarac.
Najviše mu je pomogao mentalni trener kojeg je pronašao u Engleskoj. S njime rješava i probleme koji ga muče posljednjih mjeseci. Naime, Klose od početka sezone ne igra zbog teške ozljede koljena, a s obzirom da je prešao 30. godinu, javile su mu se sumnje oko povratka i nastavka karijere. – Svaki tjedan pričam sa svojim mentalnim trenerom. Lijepo je popričati s nekim neutralnim, nekim tko nema veze ni sa čim, tko te neće osuđivati i tko ti neće reći: “Ma sve će biti uredu”. Ozljeda koljena mi je vratila sva ta ružna sjećanja. Shvatio sam da imam 31 godinu, da je sve više mladih igrača koji dolaze i počeo sam se pitati je li ovo moj kraj. Počeo sam sumnjati u sebe – kaže Timm Klose.
Timm Klose je u karijeri igrao za Old Boys, Basel, Thun, Nuremberg i Wolfsburg, a od 2016. godine je u Engleskoj, gdje igra skupa sa našim Mariom Vrančićem. S Wolfsburgom je 2015. godine osvojio Njemački kup, a ubrzo i Superkup.
PODIJELI