Connect with us

BH talenti

Ivan Klasnić našao potencijalnog “Zmaja”

Objavljeno prije

,

Dijaspora je nepresušan izvor talenata. Svima je zajednička želja-nastup za Bosnu i Hercegovinu. Nije mali broj talentiranih nogometaša koji su na radaru, najčešće susjednih zemalja, ali i država u kojima su rođeni i gdje žive. Jedan od njih je perspektivni ofanzivni veznjak Luka Tunjić. Kojeg zastupa bivši napadač Verdera i hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić. Luka je rođen 19.novembra 2005.godine.

Nastupa za kadetski tim Hosteil kiel. Kapiten je ekipe i najbolji igrač. Počeo je sa sedam godina u klubu Nodhorn, odakle je prije dvije godine prešao u Holsteil kiel. Činjenica da Klasnić brine o njemu najbolja je potvrda igračkog potencijala. Po godinama (17) pripada budućoj juniorskoj reprezentaciji, koju vodi Ivica Barbarić. Tunjić ima ponude Wolsburga i St. Paulija da od ljeta nosi dres renomiranih bundesligaša.

Igrao je za kadetsku reprezentaciju BiH, ali nije dobio poziv za kvalifikacioni turnir. Ima konekciju s HNS-om i ponudu da obuče dres hrvatske reprezentacije, ali se nada pozivu iz NSBiH. Da ispuni želju roditelja i obitelji. Svjestan je Luka da samo upornim radom može ostvariti želje. Svojedobno je i Klasnić bio želja NSBiH i tadašnjeg bh.selektora, ali je ljubav prema “vatrenima” bila jača, a hrvatski nogometni savez uporniji. Da li će njegov pulen Tunjić zaigrati za BiH i ispuniti želju roditelja vrijeme će pokazati.

Prezime “upućuje” na jednog od najboljih igrača u povijesti vinkovačkog Dinama, današnje Cibalije. U najboljoj generaciji tima s Bosuta, s Halilovićem, Radićem, Rajovićem, Lušićem, Novoselcem, Šećerom igrao je brzonogi i spretni Ivica Tunjić. Halilović i Tunjić osamdesetih su godina bili strah i trepet za suparničke golmane na jugoslovenskoj nogometnoj sceni.

R. P.


BH talenti

Nogometni turnir nada: Na Vlašiću briljirali Irman Zolota i Hamed Marić

Objavljeno prije

 

Autor

Završen je jedan od najuspješnijih i najbolje organiziranih internacionalnih fudbalskih turnira na Vlašiću za dječake od 10 i 12.godina, a u organizaciji SRC “Vlašić”. Promotori turnira bili su fudbalske legende gospodin Predrag Pašić i Ivan Gudelj.

Jedan od onih koji je bio na čelu ovog divnog događaja i dao najveći doprinos, bio je poznati fudbalski trener, Travničan Adnan Hodžić. Koji je fudbalsku stručnost odnio u daleku Afriku, u kojoj je ostavio, ne samo svoje, nego i ime svog Travnika i svoje Bosne i Hercegovine.

Uz spomenutu dvojicu Hodžić je bio i jedan od promotora turnira.

Pozdravnim govorom goste i sudionike pozdravio je Fadil Mešan, jedan od najsvestranijih sportskih radnika u ovom dijelu Evrope. Umjesto načelnika Kenana Dautovića turnir je otvorio Fadil Mešan.

Dautović je učesnicima poslao poruku izvinjenja, u kojoj im je poželio uspješan nastup, uz obećanje, da će turnir ubuduće biti tradicionalni.

Irman Zolota, član Vlašića iz Turbeta i veležovac Hamed Marić, po mnogima pokazali su najviše. Pred njima je lijepa perspektiva. Ako se budu razvijali kako treba “smiješi” im se lijepa perspektiva.

Sve čestitke organizatorima i trenerima kampa.

F.M.


Nastavi čitati

BH talenti

Ide li Hanan Rožajac stopama Sameda Baždara?

Objavljeno prije

 

Autor

Novopazarac Samed Baždar jedan je od najvećih potencijala u srbijanskom nogometu. S šesnaest godina debitirao je za prvi tim Partizana.

Nije jedini iz Sandžaka, koji je nosio “crnobeli” dres. Osamdesetih godina neko vrijeme Partizanov sastav bio je nezamisliv bez radilice iz Pazara Bajre Župića. I napadač Ismet Ugljanin imao je zapaženih nastupa u Partizanu.

Još jedan fudbalski biser iz Sandžaka na “radaru” je skauta i vodećih klubova iz Srbije.

Hanan Rožajac, osamnaestogodišnji kadet Novog Pazara, dobrim je igrama na sebe skrenuo pažnju fudbalskih “emisara” .

Talentirani Rožajac uspješno se snalazi na lijevom i desnom krilu, a može igrati i na boku. Bilo je upita iz Partizana, Vojvodine i Čukaričkog o njegovom statusu i daljim planovima.

Da li će Rožajac krenuti putem koji je trasirao Samed Baždar vrijeme će brzo pokazati.

R.S.


Nastavi čitati

BH talenti

Dragulj iz BiH blista u redovima Zuricha

Objavljeno prije

 

Autor

Švicarski prvak Zurich u svojim redovima ima još jednog Bosanca za kojeg bi se moglo čuti.

Nakon što je N/FSBiH izgubio bitku za Bećira Omeragića koji je dao riječ da će igrati za “Zmajeve”, a onda se predomislio, danas u najvećem švicarskom gradu stasava 16-godišnji Eldar Hujdur kojeg u registru imaju brojni skauti i menadžeri.

Zbog svog ogromnog potencijala redovito dobija komplimente struke, medija, skauta…, a to i ne čudi uzimajući u obzir da je 193 centimetra visoki defanzivac u minuloj sezoni zabio čak devet pogodaka. Imuni nisu ostali ni u Zurichu čiji čelnici mu već nude dugoročni ugovor.

Hujduri se porijeklom iz Prozora, opštine u sjevernoj Hercegovini, a ‘malom’ Eldaru je san da jednog dana nastupa upravo za našu zemlju.

San je to koji su nekada sanjali Izet Hajrović i Senad Lulić, igrači koji su također ponikli u Švicarskoj, a koji su kasnije ostavili veliki trag noseći dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE