PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Iskren do kosti bio potpredsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Milorad Sofrenić kada je nakon izbora Ivayla Peteva na funkciju selektora reprezentacije izjavio:

Kada se donose takve odluke mora se isključiti srce i koristiti razum!

I zaista, otkad je ušao u kancelarije Nogometnog saveza, Milorad Sofrenić i nekolicina njegovih istomišljenika isključili su srce, a to znači da su odbacili svaku empatiju, da ne kažem ljubav, prema izabranoj vrsti, prema javnosti i, dakako, prema Bosni i Hercegovini. Istovremeno, Sofrenić je, kako i sam sugerira, koristio razum. A razum mu, takvom kakav jest, nalaže da minira, opstruira i derogira sve što nosi prefiks naše države.

Osim njega, bolno je iskren i Vico Zeljković, zadovoljno iskazavši ushit izborom selektora koji će nas, brže nego što očekujemo, stropoštati na europsko nogometno dno:

Ubijeđeni smo da smo uradili najbolju moguću stvar!

I jesu! Sa njihove pozicije koja je nedvojbeno antidržavna, antibosanska i antihercegovačka, učinili su najbolju moguću stvar. Petev je tek alatka, možda tokmak, u njihovim rukama, on je „istureni šalter“ jedne nesmiljene kampanje, jedne ubojite destrukcije, jedne podle i prljave rabote.

Uspjeli su! Nema šta!

Ovo malo zainteresirane javnosti mora reagirati. Ako ništa radi sebe, radi mirnijeg sna. Prije nego bude prekasno, prije nego ode „mast u propast“ sto posto, moramo vrisnuti. Ja krećem odmah, neću čekati jesen kad će stvari biti više nego jasne:

Ivaylo Petev, odlazi!

Možda će s tobom otići barem dio zlog duha iz kancelarija saveza, možda će duhovi  sofrenića i zeljkovića ustuknuti pred dobrim, normalnim, uljudnim, sportskim, patriotskim… Ivaylo, ako boga znaš, odlazi!

 

(Ovaj tekst je stav autora, te se ne podudara nužno sa stavovima portala Sportske.ba)

PODIJELI