PODIJELI

Arbitražni sportski sud u Lausanni (CAS) potvrdio je 10-godišnju kaznu albanskom fudbalskom klubu Skenderbeu za namještanje utakmica u nacionalnom prvenstvu i evropskim takmičenjima.

Albanski klub se žalio na najveću kaznu koju je Evropska fudbalska federacija (UEFA) izrekla, ali CAS je odbacio žalbu.
Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015./16. godine namještao utakmice u albanskom prvenstvu, ali u u Evropi. Zbog toga je već bio izbačen iz evropskih takmičenja u sezoni 2016/17., ali istraga se nastavila pa je 7. februara ove godine donesena i odluka o ovoj rigoroznoj kazni.

“UEFA-ina suspenzija od 10 godina i milion eura kazne su bili proporcionalni i opravdani”, navodi se u saopštenju.
Predsjednik kluba Ardian Takaj bio je šokiran odlukom CAS-a.
“Neću napustiti klub, slučaj ćemo predati Federalnom sudu u Švicarskoj i tamo ćemo tražiti pravdu. Ovaj slučaj je prešao sve granice”, poručio je predsjednik kluba.

UEFA-ini istražitelji su naveli da su namještene dvije utakmice 2015. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jedna protiv zagrebačkog Dinama, a jedna protiv Crusadersa i dvije utakmice u Evropskoj ligi iste godine protiv lisabonskog Sportinga i moskovskog Lokomotiva.

UEFA je navela da su igrači Skenderbeua u tim utakmicama “igrali izuzetno sumnjivo u odbrani” i da su u tim susretima igrali “nezainteresovano i bez truda”. Bivši prvak Albanije je kažnjen zbog toga što je namjestio više utakmica u nacionalnom prvenstvu, piše gol.hr.

 

PODIJELI