PODIJELI

Iza fudbalera Borca je deset dana “post-karantinskog rada”.

Izabranici Vlade Jagodića su se 18. maja okupili na Gradskom stadionu, te su nakon više od dva mjeseca, koja su proveli “zaključani” u kućama, osjetili draž treniranja u Platonovoj ulici.

Strateg Borca danas je na konferenciji za novinare, održanoj u nesvakidašnjim okolnostima, odnosno ispred službenog ulaza na Gradski stadion zbog dezinfekcije istog, sumirao do sad urađeno.

“Svi znate da smo prije deset dana počeli sa grupnim treninzima, koji su nam dozvoljeni odlukom kriznih štabova Republike Srpske i Grada Banjaluka. Iskren da budem, jedva smo čekali jer igrači 62 dana nisu bili ni sa loptom ni na terenu. Prvu sedmicu smo iskoristili da odradimo sve ono što sam i mislio da možemo, a to je da igrače lagano uvedemo u rad kroz tri grupe od osam igrača. Tako nam je bilo dozvoljeno i mogu da kažem da sam prezadovoljan kako je sve to djelovalo. U ovoj sedmici smo smanjili broj grupa, a povećali broj igrača unutar jedne grupe, tako da trenutno radimo u dvije grupe sa po 12 fudbalera plus golmani. Kako će to sve da izgleda od ponedjeljka – zaista vam danas ne mogu reći jer i sami znate da se još uvijek ne zna sudbina Premijer lige. Nestrpljenje postoji, to se vidi kod igrača, ali, prije svega, zaslužuju pohvale za rad jer teško je i zamisliti kako je igračima u ovom trenutku. Teško je trenirati, a ne znati da li će se sezona nastaviti ili ne. Razgovaram sa svim trenerima iz Premijer lige BiH, sa nekima više, sa nekima manje, ali svi imaju iste probleme. Jednostavno, ne možemo da budemo sigurni šta nam donosi dobitnu kombinaciju. Ne želim da povrijedim nijednog od igrača, naravno, i zato radimo umjerenijim ritmom i intenzitetom, nadajući se skorom donošenju odluke”, rekao je Jagodić na početku obraćanja novinarima.

Trener “crveno-plavih” nije, a to je danas i ponovio, za nastavak takmičenja u ovim okolnostima.

“Bez četiri sedmice priprema ekipa ne može da bude spremna da radi ono što se od nje očekuje. Mi treneri šaljemo signale prema Fudbalskom savezu BiH, u nadi da će da uvaže mišljenje struke i da shvate šta to znači. Pod pretpostavkom da prvenstvo krene, kao što se najavljuje, 6. ili 7. juna odnosno sedam dana kasnije, nećemo na ljeto imati nikakvu pauzu jer posljednjeg četvrtka u julu ili prvog četvrtka u avgustu je prva evropska utakmica, ko bude igrao na evropskoj sceni, a nova premijerligaška sezona počela bi polovinom avgusta. Nema, dakle, priprema a treba da uđemo u taj pakleni ritam. Nas starijih trenera ima mnogo u Premijer ligi BiH i znamo šta znači da nespremni igrači igraju u ritmu srijeda – subota. Ako sad izgubimo 4-5 igrača, kako ih oporaviti i spremiti za novu sezonu? To je najveći problem! Dalje, kad gledamo sa sportskog aspekta, ko ne bi volio da se igra pred publikom? Iskreno, većina trenera misli da bi bilo suludo ući u jednu takvu avanturu. Evo, imamo primjer iz Bundeslige, jedan Haland koji vrijedi 100 miliona doživio je povredu prepona, tetive, Ibrahimović u Seriji A isto tako… To je sve zbog izostanka potrebnog rada u proteklom periodu. Neko je počeo da radi prije sedam dana, neko je krijući radio dvije nedjelje u grupama od po tri do pet igrača, ali nije to to…”

Igrači bi voljeli da se na terenu bore za sportske ciljeve, ali…

“Igrači imaju svoje ambicije i ja to pozdravljam. Borac, ako se nastavi prvenstvo ili ne, ima ambiciju da izbori mjesto koje vodi na evropsku scenu i, samim tim, igrači to žele. Svjesni su, međutim, da je invididualni rad koji su sprovodili samo 20 posto od onoga što im je potrebno i ništa više. Sad smo ušli u malo teži ritam nego što je bio na početku i vidi se da to teže podnose, a to znači da je potrebno još najmanje tri sedmice da bi došli u neko stanje da izguraju bar ritam subota – subota. A za srijeda – subota, potrebna su 22 igrača, ako ne računamo kartone, povrede… Igrači bi voljeli da igraju, to je sasvim normalno, ali su svjesni svog stanja i svjesni su da bi to bilo mnogo teško”, nastavio je Jagodić.

Još jednom je Jagodić odbacio stav pojedinaca da je Borac “kočničar “zbog pozicije na kojoj se nalazi.

Pomalo mi je i žao što se Borac uzima u usta samo iz razloga što je na četvrtom mjestu, pa je ‘glavni uzročnik što se prvenstvo ne nastavlja.’ Nije tačno! Nama niko kroz 33 kola ne može da zabrani da budemo prvi, to vam odgovorno kažem. Matematika je, međutim, jasna. Poslije 15. juna prvenstvo ne može da se završi u ritmu srijeda – subota jer nema dovoljno termina za tako nešto. Kakvu god odluku donese Savez, mi ćemo tako postupiti i tako moramo da uradimo i mislim da bi sve drugo osim donošenja konačne odluke u ovoj sedmici bilo pogrešno. Neko drugi, međutim, odlučuje o tome.”

Tri igrača, ponovio je Jagodić, više nisu članovi Borca, dok su bar još dvojica, u ovom trenutku, na korak od izlaznih vrata.

“Sporazumno je raskinut ugovor sa Zoranom Milutinovićem, dok je ugovor istekao Demiru Jakupoviću i Denisu Čomoru, te ni njih dvojica više nisu članovi Borca. Kad je, konkretno, Čomor u pitanju, smatrali smo da na toj poziciji desnog beka imamo veoma dobra rješenja jer je produžen ugovor sa Sinišom Dujakovićem, a tu je i Marin Galić. Mogu da kažem sve najbolje o tim igračima, radi se o sjajnim momcima, ali nema potrebe da gomilamo igrače i sigurno je da to nećemo raditi u narednom periodu. Na svakoj poziciji imamo po dva kvalitetna igrača, sa nama trenira i šest mladih igrača a ko će se izboriti za dres i poziciju – to ćemo vidjeti. Vladimiru Volkovu, takođe, ističe ugovor. Mi smo mu dozvolili da ode u Srbiju, bio je u Beogradu iz privatnih razloga, ali njemu je već 36 godina, a na toj strani, takođe, imamo kvalitetna rješenja. Aleksandar Subić nam se vraća, Đorđe Ćosić je takođe tu. Oko Marka Mirića su još nepoznanice, nemamo šta da tajimo. To je igrač kojem traje ugovor, a koji je još u Srbiji, a ako krenemo da igramo, zakasnio je za sve, tako da ćemo to rješavati u narednom periodu. Naravno da ćemo i popunjavati igrački kadar onako kako to bude zahtijevala situacija. Obavljeni su razgovori sa svim igračima, zaslužuju i pohvale jer su prihvatili da im se za tri protekla mjeseca smanje primanja za 50 posto i to treba javno istaći i pohvaliti. Sa nekim igračima se razgovara o budućnosti iako imaju ugovore jer klub nije zadovoljan onim što su do sad pružili, ali to su neke stvari o kojima ćemo pričati u narednom periodu. Napomenuću da je za 1. jul, ako ne bude nastavka prvenstva i ako budemo u mogućnosti da se normalno spremamo, zakazana prozivka igrača za narednu sezonu tako da bi mogla da se desi pauza od 15. juna pa do tad, a ako se prvenstvo nastavi, nećemo imati ni pet dana pauze”, zaključio je trener Borca Vlado Jagodić.

(MONDO.BA)

PODIJELI