Connect with us

Domaći fudbal

Janičić dobio spor protiv Borca pred CAS-om, odluka NS BiH stavlja se van snage

Objavljeno prije

,

FOTO: Mondo.ba

Dana 24.11.2021. godine Arbitražni sud za sport (CAS) kao posljednja instanca za odlučivanje sporova u sportu donijela je odluku u korist igrača vezano za predmet fudbalera Nemanje Janičića protiv odluke Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH i Fudbalskog kluba Borac Banja Luka.

Naime, zbog navodnog odbijanja ulaska u igru, u finišu utakmice protiv Krupe, krajem Augusta 2020. godine, Fudbalski klub Borac Banja Luka pokrenuo je disciplinsku proceduru protiv igrača. I prije nego što je okončan interni disciplinski postupak u klubu, Fudbalski klub Borac Banja Luka, pokrenuo je pred nadlaženim Područnim Fudbalskim Savezom Banja Luka postupak raskida Ugovora. Banjalučki Savez je raskinuo ugovor, a žalba igrača prema Nogometnom/ Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine je odbačena, odnosno NFSBiH je potvrdio odluku Područnog Fudbalskog Saveza u Banjoj Luci.

Igrač Nemanja Janičić pokrenuo je putem Sindikata profesionalnih fudbalera BiH postupak pred vrhovnom sudskom instancom u sportu, Arbitražnim sudom za sport u Lozani (CAS). Nakon suđenja, u kojem, primjera radi, nijedan od članova stručnog štaba Fudbalskog kluba Borac Banja Luka, nije mogao potvrditi da je čuo odbijanje igrača da uđe u igru na prethodno pomenutom susretu, CAS je prije nekoliko dana donio pravosnažnu odluku.

CAS je odlučio, nakon uvida u svu dokumentaciju, suđenja i svjedočenja, da se žalba fudbalera Nemanje Janičića protiv odluke Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH usvaja. Odluka NFSBiH o raskidu ugovora igrača se stavlja van snage. Također, odlučeno je da zahtjev Fudbalskog kluba Borac Banja Luka, upućen Područnom Fudbalskom Savezu Banja Luka nije imao opravdane razloge za raskid ugovora između kluba i igrača.

Fudbaler Nemanja Janičić ističe svoju veliku zahvalnost pravnom timu Sindikata profesionalnih fudbalera BiH i FIFPRO-u, Svjetskoj uniji fudbalera, koja je podržala naš Sindikat u ovom postupku i samog igrača.

Ova pravna pobjeda u predmetu igrača Nemanje Janičića ima velik značaj, s obzirom na to da, bez obzira na nedostatke domaćeg sistema,koji je u potpunosti okrenut u korist klubova, igrači mogu ostvariti pravdu i mijenjati sistem, tako da se prava igrača poštuju, saopšteno je iz SIndikata profesionalnih fudbalera BiH.


Domaći fudbal

Zvanično: Jedan od ključnih igrača Borca donio odluku o nastavku karijere

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO FK Borac

Srbijanski veznjak Dejan Meleg, donio je o odluku o nastavku karijere.

Naime, Meleg je potpsiao novi ugovor sa Borcem, tako da će dio velikana iz Platonove biti do ljeta 2023. godine.

Po drugi put sam produžio ugovor sa FK Borac na obostrano zadovoljstvo. Naredna sezona će biti moja treća u banjalučkom Borcu i želim da se zahvalim čelnicima kluba na ukazanom povjerenju”, rekao je Meleg

Dejan je stigao u Banjaluku sredinom oktobra 2020. godine, a do sada je za klub odigrao 62 utakmice sa 11 postignutih golova. Na terenu je dao puni doprinos svim uspjesima FK Borac u proteklom periodu.

“Najteže je ponoviti dobre rezultate iz sezone u sezonu, tako da svi budemo zadovoljni što smo ponovo osvojili nastup na evropskoj sceni. “Na nama je da se što bolje pripremimo za predstojeće izazove i postignemo što bolje rezultate. “, kaže Meleg.

Bogoljub Zeljković, potpredsjednik FK Borac, kaže da su svi u klubu srećni što je Meleg odlučio da produži saradnju.

“Dejan je igrač koji je u proteklom periodu od samog početka odigrao važnu ulogu u svim našim uspjesima. Od prvog nastupa na evropskoj sceni, preko osvajanja šampionske titule i plasmana u finale Kupa BiH, do ove sezone i novog izlaska u Evropu. Vrlo brzo smo se dogovorili oko nastavka saradnje. Produžili smo ugovor na još godinu dana uz opciju dalje saradnje. ”

Zeljković ističe da rukovodstvo kluba ima dosta posla narednih dana.

“Imamo mnogo igrača kojima ističu ugovori. Pregovaramo o njihovom ostanku, a puno radimo na dolasku novih igrača. Više detalja bi trebalo biti poznato u narednoj sedmici. “, ističe Zeljković.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Borac šampion ispadanja, prati ga Rudar, četiri kluba nikada nisu napuštala Premijer ligu BiH

Objavljeno prije

 

Autor

Od 2002. godine, kada je formirana Premijer liga Bosne i Hercegovine, samo četiri kluba nisu ispadala u niži rang.

Željezničar, Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg čine “veliku četvorku” bh. fudbala. Svi ostali ispadali su pa se vraćali ili su napustili elitni rang i nikada se više nisu uspjeli vratiti nazad.

Po broju ispadanja iz bh. elite prednjači banjalučki Borac. Banjalučani su četiri puta morali u niži rang, tri puta zbog rezultatskih neuspjeha, a jednom zbog nedobijanja licence, piüe Faktor.ba.

Prvi put je Borac ispao u sezoni 2004/05, zatim u sezonama 2006/07. i 2015/16, a bez licence su ostali nakon sezone 2017/18, iako su tada na terenu osigurali opstanak. Velikan iz Platonove dva puta je bio prvak Bosne i Hercegovine.

Odmah iza Borca je Rudar, koji je do sada tri puta napuštao Premijer ligu, posljednji put ove sezone koja je na izmaku. Prijedorčani opstanak nisu uspjeli izboriti u sezonama 2013/14, 2015/16. te 2021/22.

Po dva puta iz Premijer ligu BiH ispadali su Velež, Radnik, Krupa na Vrbasu, Drina Zvornik, Jedinstvo Bihać, GOŠK Gabela, Budućnost Banovići, Olimpik, a po jednom Čelik, Sloboda, Posušje, Leotar, Kozara Bosanska Gradiška.

Među klubovima koji su ispali, a nisu se uspjeli vratiti su Orašje, Žepče, Rudar Ugljevik, Brotnjo Čitluk, Glasinac Sokolac, Kozara, Bosna Visoko, Laktaši, Slavija, Travnik, Vitez, Mladost Velika Obarska, Gradina Srebrenik, Mladost Doboj Kakanj, Metalleghe, Zvijezda 09…

(Faktor.ba)


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Važan potpis u ekipi Borca

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Mondo.ba

Uprava banjalučkog Borca radi na sklapanju ekipe za narednu sezonu, al ii na produžetku saradnje sa dijelom fudbalera kojima ističu ugovori.

Prvi korak napravljen je u utorak produžetkom saradnje sa Dejanom Melegom.

Meleg je potpisao novi jednogodišnji ugovor i dres sa brojem 24 i naredne sezone ostaje u njegovom vlasništvu.

“Drugi put sam produžio ugovor sa FK Borac na obostrano zadovoljstvo. Naredna sezona će biti moja treća u banjalučkom Borcu i želim da se zahvalim čelnim ljudima kluba na povjerenju”, rekao je Meleg.

Dejan je u crveno-plave redove stigao sredinom oktobra 2020.godine, a do sada je odigrao 62 utakmice za Bora ci postigao 11 postignutih golova. Na terenu je dao svoj puni doprinos svim uspjesima FK Borac u minulom periodu.

“Najteže je ponavljati dobre rezultate iz sezonu u sezonu, tako da svi možemo biti zadovoljni što smo ponovo izborili nastup na evropskoj sceni. Na nama je da se sada što bolje spremimo za predstojeće izazove i da ostvarimo što bolje rezultate”, rekao je Meleg.

Bogoljub Zeljković, potpredsjednik FK Borac, kaže da su svi u klubu zadovoljni što je Meleg odlučio da produži saradnju.

“Dejan je igrač koji je od samog dolaska pa do danas odigrao važnu ulogu u svim našim uspjesima u minulom periodu. Od prvog izlaska na evropsku scenu, pa preko osvajanja šampionske titule i plasmana u finale Kupa BiH, pa do ove sezone i novog izlaska u Evropu. Vrlo brzo smo se dogovorili oko nastavka saradnje. Ugovor smo produžili na još godinu dana uz opciju dalje saradnje”.

Zeljković ističe da je pred rukovodstvom kluba puno posla narednih dana.

“Imamo dosta igrača kojima ističe ugovor. Pregovaramo oko njihovog ostanka, a uveliko radimo i na dolasku novih igrača. Više detalja trebalo bi da bude poznato u toku naredne sedmice”, rekao je Zeljković, prenosi Mondo.ba.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE