PODIJELI

Robert Prosinečki, barem prema glasanju na sjednici Izvršnog odbora NSBiH, odnio je uvjerljivu pobjedu nad Amarom Osimom, kada se prije nešto više od dvije godine birao selektor BiH.

Zato što je to bila želja i volja većine u nogometnoj vladi. I što je Zvjezdan Misimović, “savjetnik” Izvršnog odbora za fudbalska pitanja bio za “Žutog”. I što ni Duško Bajević nije naklonjen Osimu…

Tako je, “iz inata” pao izbor na Prosinečkog. Slično kada se biralo između Faruka Hadžibegića i Mehmeda Baždarevića. Dobro, u konkurenciji su, između ostalih, bili još: Zoran Rajevac, Baka Slišković, Igor Štimac, Šener Bajramović…Bilo je važnije da ne bude Hadžibegić. Meša nije ponovio uspjeh Safeta Sušića, jedinog selektora koji je bh.reprezentaciju odveo na veliko takmičenje. Na svjetsko prvenstvo u Brazil. Prije i nakon toga samo je Ćiro Blažević i još jednom “Pape” doveo “Zmajeve” do baraža.

Prosinečki je sjajno startao i “osvojio” Ligu naciju. Doveo nas u završnicu, iako se protiv osrednjih reprezentacija igrala viktorija pred golom Ibrahima Šehića. Što smo nekada sanjali Prosinečki je i prije nego će završiti kvalifikacije, izborio baraž.

Samo su nepopravljivi optimisti vjerovali, nakon jalovih igara u Ligi nacija, da možemo biti prvi ili drugi u kvalifikacijskoj grupi pored Italije i Finske…

Premda je veći javnosti, prije nego će izbor pasti na Prosinečkog, smatrao da je vrijeme da šansu dobije Amar Osim,”Žuti” je pobijedio.

Rezultati ili posljedice takve, skoro pa jednoglasne odluke, su vidljivi. Porazni s dalekosežnim posljedicama.

Ako je Prosinečki kriv za neuspjeh, šta je s onima koji su mu dali bezrezervnu podršku. Najprije kada je izabran, potom kada je nagovoren da povuče ostavku. Možda bi reprezentacija s novim selektorom u četiri utakmice s maksimalnim brojem bodova izborila drugu poziciju i direktni plasman na Evropsko prvenstvo. I Savez bi zaradio desetak miliona eura.

NSBiH ima šansu za popravni. Da vrati Safeta Sušića, kojem su pojedini igrači u Izraelu napravili “igranku”, nakon čega je uslijedila smjena, ili da napokon šansu dobije Amar Osim. Trener “čelične” discipline. I ptice na grani znaju da u reprezentaciji vlada anarhija. Što je najbolje potvrdio Senad Lulić. Kakav smo tim jasno i glasno je pred milionskim auditorijem rekao i Miralem Pjanić.

Ako Savez želi zaustaviti agoniju nešto se mora radikalno mijenjati. Premda su čelnici Saveza u proteklih dvadeset godina potrošili sva zvučna imena, od Muzurovića, preko Mušovića,Hadžibegića, Smajlovića, Sliškovića, Kodre, Blaževića, Sušića, do Baždarevića… Robert Prosinečki još je jedan trofej na zidu fudbalskih anonimusa koji vladaju bh.fudbalom. Dokle više?

(Sportske.ba)

PODIJELI