PODIJELI

Jedan od najboljih igrača BiH svih vremena Džemal Hadžiabdić jedan je od kandidata za nasljednika Mehmeda Baždarevića na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, piše agencija Patria.

Izvor blizak Hadžiabdiću potvrdio je za novinsku agenciju Patria da će se legenda mostarskog Veleža kandidovati za mjesto selektora.

– Hadžiabdić će se kandidovati za mjesto selektora. Naš stručnjak je svjestan aktuelne situacije u Savezu, finansije mu nisu prioritet. Preuzimanje reprezentacije je veliki izazov u karijeri za njega, jer smatra da reprezentacija BiH ima izuzetno kvalitetne igrače koji mogu ostvariti daleko bolje rezultate od trenutnih i u tome vidi motiv za kandidaturu – kaže naš izvor.

Džemal Hadžiabdić rođen je u Mostaru 25. jula 1953. godine, a za Velež je odigrao 217 utakmica. Iz Mostara je otišao u engleski Swansea City za koji je od 1980. do 1983. godine odirao 105 utakmica. Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je 20 utakmica.

Mnogi ga smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim, lijevim bekom u historiji bivše države.

Već 25 godina radi kao trener u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S dosta uspjeha vodio je brojne ekipe iz ovih zemalja, a bio je i selektor Katara.

U augustu 2015. godine bio je imenovan za selektora Iraka, ali je odustao od posla prije formalnog preuzimanja reprezentacije.

U Mostaru je poznat pod nadimkom Čorba, dok ga u arapskom svijetu zovu Jamal Haji.

PODIJELI