PODIJELI

Prije 15 godina, igrani su mečevi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Reprezentacija BiH je igrom slučaja bila u grupi sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore. To je bio prvi zvanični takmičarski duel ovih reprezentacija, koje su deset godina prije toga bile u ratu. Ipak, agresija na BiH nije uspjela, te se naša zemlja uspjela izboriti za svoju nezavisnot. Odigran je i jedan susret četiri godine prije ovog meča, kada je na Koševu, reprezentacija BiH poražena od SR Jugoslavije rezultatom 0:2, ali u prijateljskom meču.

 

Iako je rat u teoriji stao 1995. godine, kada je došla ova utakmica, realnost je došla na svoje. To je bilo sve osim utakmice. Nacionalni naboj, mržnja, politika, religija nacija, sve to se skupilo u jedan fudbalski meč od 90 minuta. Ovu priča će zauvijek ostati ubilježena u dokumentarcu televizije BBC. Snimljen je film u trajanju od skoro 50 minuta, u kojem se može vidjeti priprema za utakmicu, cijela organizacija, što utakmice, što obe navijačke grupe, koje su već odavno i više nego dovoljno posvađane.

 

 

 

 

 

Utakmica je završena rezultatom 0:0, a naša reprezentacija BiH se nije uspjela kvalifikovati te godine na Svjetsko prvenstvo. Reprezentacija Srbije i Crne gore je u meču na Marakani savladala našu reprezentaciju rezultatom 1:0, te se plasirala na Svjetsko prvenstvo. Ipak, iz ove prve utakmice smo izašli kao veliki moralni pobjednici, zbog činjenice da su gosti iz manjeg bh. entiteta, te susjedne nam države dočekani na najbolji mogući način, te iz još jednog razloga, a to je da je utakmica završena uz samo minimalne incidente sa obe strane.

 

 

PODIJELI