PODIJELI

Neurohirurg i direktor milanskog Instituta za neurologiju Matilda Leonardi kazala je kako je legendarni vozač Formule 1 Michael Schumahcer po svemu sudeći u “minimalnom stanju svijesti”, što mu omogućava da može da okrene glavu i da plače zbog glasova koje čuje oko sebe.

Francuski list “Le Parisien” nedavno je objavio priču sa medicinskom sestrom iz bolnice “Georges Pompidou”, gdje je Schumacher prebačen na navodno liječenje matičnim ćelijama.

Leonardi, međutim, kaže da je sedmostruki svjetski šampion prošao taj tretman.

– U javnosti postoji zbrka između vegetativnog stanja i stanja minimalne svijesti. Pacijenti u Schumacherovom stanju otvaraju oči, mogu da okrenu glavi kad ih pozovete, mogu da pomjeraju palčeve kao odgovor na pitanje i na kraju razgovora mogu da zaplaču. Ne postoje objavljeni naučni podaci koji dokazuju postojanje i efikasnost ovog tretmana. Nema traga ovog protokola, niti sličnog eksperimenta na pacijentima u stanju minimalne svijesti – kazala je Leonardi.

Bivši pilot Formule 1, koji je najuspješniji dio karijere proveo za volanom Ferrarija, doživio je tešku povredu 2013. godine poslije pada na skijanju u francuskim Alpama. Od tada traje misterija oko njegovog zdravstvenog stanja.

PODIJELI