PODIJELI

Nijel Amos je jedan od najboljih atletičara na 800 metara, ali je tek nakon žalbe priključen učesnicima u velikom finalu Olimpijskih igara.

Amos je trčao u istoj grupi u kojoj je Amel Tuka ostvario plasman u finale, ali je u finišu sapleten nakon kontakta sa Isaiahom Jewettom.

Sportski, Amos i Jewett su završili utrku, iako za vrijeme nisu marili. Nakon utrke, Amos je uložio žalbu da je sapleten. Službenici utrke su uzeli u razmatranje žalbu i nakon pregledavanja video snimaka odlučili su da uvaže ono što je atletičar iz Bocvane tražio, tako da će se takmičiti u finalu na 800 metara, u stazi devet, prenosi Klix.

Amos se tako priključio Amelu Tuki (BiH), Gabrielu Tualu (Francuska), Patryku Dobeku (Poljska), Emmanuelu Kupkuruiju Koriru (Kenija), Claytonu Murphyju (SAD), Cheruiyotu Fergusonu Rotichu (Kenija), Adrianu Benu (Španija) i Peteru Bolu (Australija) koji će se boriti za medalje.

Finalna utrka na 800 metara zakazana je za srijedu od 14:05 sati. Podatak da je i Amos učesnik finala otežat će put do medalje našem atletičaru s obzirom na to da je predstavnik Bocvane važio za prvog favorita kvalifikacione grupe.

PODIJELI